5 manieren om makkelijk geld te sparen

Als we de onderzoeken mogen geloven, dan zijn de bank – en spaarrekeningen met 46 miljard toegenomen in februari 2021. Dit is 2,5x zoveel als vorig jaar. Bij 1 op 3 huishoudens nam het spaargeld toe.

Maar het meeste shocking vond ik eigenlijk, dat 25% van de Nederlanders niet of nauwelijks spaargeld heeft en dat dit precies hetzelfde percentage is als vorig jaar. Conclusie, de mensen die al goed hadden gespaard, zagen hun spaartegoed stijgen. Maar het aantal niet- (of nauwelijks) spaarders bleef gelijk.


Waarom het belangrijk is om te sparen


Je weet heus wel dat geld sparen belangrijk is, het geeft een veilig gevoel als je ergens op terug kunt vallen bij onverwachte uitgaven of inkomensverlies. Daarnaast is het ook tijd om nu écht eens serieus een spaarpotje op te bouwen, genoeg mooie dromen.
Toch krijg ik regelmatig de vraag, hoe kan je dat nu eenvoudig voor elkaar krijgt.

1. Ga doelsparen!


Bij de meeste banken kun je doel sparen. Dat betekent dat je één spaarrekening hebt, waar je meerdere doelen onder hangt. Zo kun je dus een spaarpotje aanmaken voor onverwachte uitgaven of vakanties, maar ook voor je langere termijn doelen zoals bijvoorbeeld eerder stoppen met werken.
De voordelen van doel sparen is, dat je je geld minder snel van je spaarrekening zult halen, omdat het doel heel concreet is. Het voelt direct als een ”pijn” wanneer je dit doet.

2. Automatiseer het sparen en maak het eenvoudig


Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk automatiseert. Hoe minder jij hoeft na te denken, hoe makkelijk het voor je zal om te sparen. Zorg dat je geld direct naar je sparrekening wordt gestort zodra het salaris is gestort. Zie het sparen als een “vaste last” die elke maand betaald moet worden.

3. Zet extra inkomsten direct weg


Misschien heb je zojuist een eindejaarsuitkering gehad (of in november en is het al op helaas) of krijg je mei weer vakantiegeld of een meevaller met de belasting. Zorg ervoor dat je al deze extra bedragen direct wegzet op je spaarrekening. Houdt dus ook geen rekening met deze extra’s in je maandbudget. Voorkom dat je met dit geld het ene gat met het andere moet dichten.

4. Zorg voor realistische spaardoelen


Je wilt je spaardoelen natuurlijk wel halen. Zorg er voor dat je inzicht hebt in al je inkomsten & uitgaven, zodat je de ruimte kunt berekenen wat je op zij kunt zetten. Wanneer je dat overzicht niet hebt, zal het heel lastig zijn om consequent elke maand te kunnen sparen. Het spaarbedrag mag best ambitieus zijn, maar moet wel realistisch zijn.

5. Discipline om je geld niet van je spaarrekening te halen.


Misschien is deze tip de minst makkelijkste…want dit moet je toch echt zelf doen. Maar niks is zo frustrerend, wanneer je lekker bezig bent met sparen en dat je de rekening toch niet ziet groeien, omdat je er te vaak weer geld vanaf haalt.

Analyseer je gedrag en kijk waar het mis gaat. Was je gewenste spaarbedrag te hoog? Of had je het geld echt nodig voor onverwachte belangrijke dingen? Of is het toch naar dingen gegaan die achteraf minder belangrijk waren? Wees bloedeerlijk😉

Wil jij nu eindelijk geld over houden in de maand? Maar denk je na deze tips, help, hoe dan? Heb je het al eindeloos geprobeerd, maar lukt het je toch niet om vol te houden?

Laat mij je dan helpen slimmer met je geld om te gaan, zodat je ook daadwerkelijk makkelijk geld kunt sparen voor een goede buffer en alle dromen die je nog hebt.

Claim dan snel een plekje voor een gratis financieel groei gesprek in en ik kijk persoonlijk met je mee way je anders kunt doen om dit voor elkaar te krijgen!