6 geheimen hoe je onnodige aankopen kunt stoppen

6 GEHEIMEN HOE JE ONNODIGE AANKOPEN KUNT STOPPEN

Wie kent dat niet, je gaat bewust voor iets naar de winkel en komt er vervolgens uit met een tas vol spullen die je misschien niet van te voren had bedacht.

Het grote “voordeel” is dat de drempel nu om een winkel in te gaan wel wat lastiger is geworden, dus waarschijnlijk ga je nu ook echt gericht een winkel in, omdat je er met 10 minuten weer uit moet. Het funshoppen is hierdoor een stuk minder aantrekkelijk gemaakt.

Online shoppen zorgt voor meer kopen

Maar gelukkig kunnen we online nog aan de slag en uit onderzoek blijkt dat we dan nog meer geneigd zijn om meer te kopen dan we eigenlijk van plan waren. Het is makkelijk, altijd verkrijgbaar en we zijn geneigd om meer in het winkelmandje te gooien dan wanneer we in een fysieke winkel zijn.

Ik betrap mezelf hier ook geregeld op. Ik wilde gisteren een boek bestellen. Dit zou me €19,95 kosten, maar omdat er nog verzendkosten van 2,99 bij komen, kom je hoger uit. Dat vind ik natuurlijk zonde van mijn geld, want als ik aan de € 20,- kwam, hoefde ik geen verzendkosten te betalen. Dus op zoek naar iets wat ik kon toevoegen in mijn mandje. Ja hoor, ik had iets kleins gevonden van € 4,99.

En vervolgens rekende ik € 24,94 af. Nou dat is toch lekker, want nu had ik voor mijn gevoel iets extra gekocht, voor niet € 4,99 , maar voor slechts €2,00.


Wat gebeurt hier in mijn hoofd? Denkbeeldig, trek ik de verzendkosten van het 2e artikel af, omdat ik dat anders had betaald en voor mijn gevoel niet iets voor terug had gekregen. En nu had ik er zelfs een extra product bij “gekregen” voor maar € 2,00.

Wilde ik dat artikel kopen? Nee eigenlijk niet. Ik wilde wel dat boek graag hebben.

De verleiding van impulsaankopen weten te weerstaan.

Bedrijven zijn een kei in het verkopen van al deze extra producten, of wel impulsaankopen. Ik heb jaren als inkoper gewerkt voor mode retailers, en weet niet beter dat ik hier ook speciaal voor inkocht. De artikelen die we naast de kassa neer konden zetten, als mensen aan het wachten waren en uit gewoonte of verveling in zo’n bak kijken en het voor een klein prijsje meenemen.

We weten het allemaal, maar waarom trappen we er toch altijd in?

Het geeft ons een bevredigend gevoel op dat moment. Een klein kort geluksmomentje, een verwennerij voor ons zelf. Het net als een taartje of een sigaret voor sommige mensen. Je weet dat het niet slim is, en toch kom je in de verleiding en koop je het. Het zit hem echt in de gewoonte te doen wat we altijd al deden. Om te veranderen, zul je dus nieuwe gewoonte moeten aanleren.

De 6 tip om minder onnodige uitgaven te doen.

1. Zorg voor afleiding en vervang het door iets anders leuks. In plaats van ’s avonds op de bank online te shoppen, wat je misschien ook meer uit verveling doet, ga je iets doen wat je ook leuk vindt om te doen. Kijk een filmpje, bel met een vriendin, ga een stuk wandelen of neem een bad.

2. Stel een budget en houd je hieraan. Hoe? Kijk van de afgelopen 3 maanden eens terug hoeveel onnodig uitgaven erbij zaten. Als je weet wat je deed, kan je ook beter sturen in wat je zou willen. Zorg dat je niet meer dan dat kan uitgeven. Dit kan je doen door alleen dat geld op de rekening te storten en het in bijvoorbeeld een app bij te houden.

3. Maak je dromen concreet in spaardoelen. Hang wat mij betreft een tekening op waar je kan zien hoeveel je al gespaard hebt en hoe ver je van je spaardoel af bent. Zorg dat dit ook écht is wat je graag zou willen. Als je verlangen hiernaar groot genoeg is, zal je bereid zijn om kritisch te kijken naar al je uitgaven. Een A4tje om uit te printen vind je hier.

4. Elke keer als je in de verleiding komt om iets te kopen, stel je zelf de vraag: 1. Heb ik het nodig? 2. Waarom koop ik het? 3. Helpt deze aankoop me dichter naar mijn financiële doelen.

5. Ga rekenen. Wat als je dit niet koopt, wat levert het me dan op? Schrijf dat bedrag eens op. Kijk eind van de maand hoeveel je eigenlijk had willen uitgeven en wat je uiteindelijk hebt uitgeven.

6. Maak het onaantrekkelijk. Reken eens om hoelang je moet werken om een uitgaven te kunnen doen. Dit doe je door het bedrag te delen door je uurloon. Hoeveel uur moet je ervoor werken? En is het dan nog steeds zo nodig?  

Wil je meer tips hoe je meer geld overhoudt om te doen wat je écht belangrijk vindt?
Boek gerust een gratis financieel groei gesprek van 30 minuten, dan denk ik graag met je mee.