Alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt, bepalen waar je nu staat.

Afgelopen weekend volgde ik een training en daar werd de wereldberoemde speech van Steve Jobs getoond, “connecting the dots”.

Misschien ken je het filmpje (anders vind je hem hieronder, echt de moeite waard om te bekijken), het is de speech waar hij sprak voor de afgestudeerden van Standford.

Alle keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt, hebben er toe geleid waar je nu staat. Zowel besluiten waar je tevreden naar terug kijkt als besluiten waar je misschien minder blij mee bent.

Je kunt de punten (besluiten) niet vooraf uitstippelen. Je ziet de verbinding tussen die punten pas als je terug kijkt en kunt dan patronen ontdekken.

Er zitten een hoop goede lessen in. Graag neem ik je mee in in een aantal van mijn connecting dots van de afgelopen jaren, die ervoor gezorgd hebben dat ik sta waar ik nu sta, in ieder geval op financieel gebied.

Ruim 10 jaar geleden kochten we ons 2e koophuis. Onze financieel adviseur was verbaasd over de maximale hypotheek wat we wilden lenen. “Maar jullie kunnen veel meer lenen met jullie salaris”. We bleven bij ons standpunt, we wilden niet tot onze max lenen. Dit was achteraf één van de meest rustgevende beslissingen ever.

Na de bevalling van onze 2e dochter, werd ik met 4 weken op kantoor geroepen. Ze wilden mijn vervanger op mijn positie laten zitten en ik mocht daar plaats voor maken, ze boden me een functie aan, in het team waar ik voorheen leiding aan gaf… Een ieder was vertrokken. Ik vond dat ik nog niet klaar was, het was mijn tijd nog niet om weg te gaan, ik ben gebleven en heb bewezen dat ze een grote fout hadden gemaakt. Binnen een jaar zat ik weer op mijn oude plek en maakte snel daarna promotie, ik was verantwoordelijk voor 100 miljoen omzet.

5 jaar geleden zat mijn man niet lekker in zijn vel in zijn baan in loondienst en wilde graag voor zichzelf beginnen in een totaal nieuwe business. Na lang wikken en wegen, hebben we het gedaan! We gingen hierdoor van 2 riante salarissen naar 1 salaris. We hebben hier heel veel dingen voor los moeten laten.

Mensen vonden hier wel wat van, het bleek maar weer hoe traditioneel er nog steeds gedacht wordt, een vrouw als kostwinner!

Maar deze beslissing is echt alles bepalend geweest voor hoe we nu nog steeds in het leven staan. Het is het fundament geweest van onze financiële huishouden.

Het bedrijf waar ik werkte, ging uiteindelijk in 2019 failliet. Ik ben tot het eind gebleven met een enorme bagage rijker aan ervaring hoe je het als bedrijf zo lang mogelijk vol kunt houden wanneer er geen geld meer is en welke keuzes je dan het beste kunt maken.

s ’nachts werd ik door niet betalende leveranciers gebeld, waar het geld bleef en wanneer we konden betalen. Een zeer pijnlijke situatie omdat achter die bedrijven ook altijd weer persoonlijke verhalen schuilen. (btw, s ’nachts vanwege tijdsverschil, omdat het veel leveranciers waren uit Azië)

Na nog 2 faillissementen in het volgende bedrijf, besloot ik mijn hart te volgen en ben ik met al deze ervaring en meerdere opleidingen, mijn eigen bedrijf Budgetbuddy begonnen.

Ik kijk uit naar de toekomst waar er ongetwijfeld weer nieuwe uitdagende keuzes voor me klaar liggen.


Waarom vertel ik dit allemaal en wat heb jij eraan?


Niet alle beslissingen of gebeurtenissen waren een succes verhaal of altijd even makkelijk. Vaak heb ik over mijn eigen ego heen moeten stappen, om datgeen te gaan doen wat mij het beste leek op dat moment. Ik heb geleerd dat ik mag vertrouwen op mijn eigen beslissingen. Me niet laten leiden door de verwachtingen of angsten van anderen.

Elke dag heb je een keuze om je pad te kiezen. Elke dag heb je een keuze om het anders te doen. Je omstandigheden bepaal je niet, je neemt wel het besluit hoe je er mee om gaat.


Ik daag je vandaag uit om eens stil te staan bij jouw connecting dots.

Herken je een patroon in hoe jij met geld omgaat? Heb jij structureel issues met geld? Hoe is dit zo gekomen? Welke besluiten hebben er toe geleid dat je staat waar je nu staat? En de belangrijkste vraag, waar wil je graag naar toe? Doe je hetgeen wat je het allerliefste doet? Gaat jouw geld dan ook naar datgene wat je het allerbelangrijkste vindt?


Ik ben heel benieuwd wat voor jou cruciale beslissingen zijn geweest en hoe jij je pad voor je ziet.

Leuk als je dat wilt delen! Je kunt dat gewoon doen door me een mailtje te sturen of een DM via instagram @budgetbuddy of linked-in.