Je moet jezelf natuurlijk wel belonen.

(Tenminste als je je spaardoelen wilt halen)

Ik moet de eerste nog tegen komen, die zegt dat sparen makkelijk is.
Ok, excuses, dat zijn niet meteen de meest motiverende woorden in deze mail;-(
Maar als geld sparen heel makkelijk zou zijn, zou niemand zich druk maken over geld of slapeloze nachten hebben hoe ze nou toch deze maand wel een keer wat meer opzij kunnen zetten.Hoezo is sparen toch zo lastig?
Je probeert echt wel te sparen, maar het lukt niet altijd zoals je wilt. De grootste oorzaak die ik wekelijks hoor, is dat mensen vinden dat ze met een prima salaris toch in staat moeten zijn om geld over te houden om te kunnen sparen.

Maar wie zet er nou geld voor z’n lol op een spaarrekening? Daar heb je nu toch niks aan? Een dan wordt het ook nog eens minder waard door de inflatie en negatieve rentes.

Je verlangt niet naar het sparen op zich, je verlangt naar een goed gevulde spaarrekening waar je iets mee kunt doen wat je heel graag wilt. Oftewel jouw beloning als het je lukt om te sparen!Beloningen zijn uiteindelijk het doel van een elke gewoonte.
Als je niet weet waarvoor je spaart, wordt sparen dus lastig, je hebt geen motivatie. Je wilt toch niet je tanden poetsen om het tanden poetsen, maar omdat je schone tanden wilt?

Dat is met sparen exact hetzelfde. Het gaat dus om het verlangen wat je hebt en het resultaat wat je krijgt als je het doet. Ga je voor jezelf maar eens na of je spaart om te sparen of omdat je een heel duidelijk doel hebt.Jouw hersenen onthouden beloningen en willen het nog een keer.
Je hersenen zijn continue opzoek naar aanwijzingen om beloond te worden. We zijn er dol op. We komen pas in actie als we er iets voor terug krijgen. Dat werkte vroeger zo met primaire beloningen zoals eten, water en seks. Tegenwoordig gaat dat ook steeds meer over geld, roem, macht , status of goedkeuring, liefde en vriendschap.


Je koppelt een bepaalde situatie automatisch aan de beloning.
Stel je loopt voordat je naar je werk gaat lang een koffietentje. Je krijgt zin in koffie. Je besluit om een lekkere cappuccino te kopen. Je zal nu het kopen van de koffie gaan associëren met de wandeling naar je werk.

Je hersenen onthouden de beloning, de cappuccino, dus zal de kans op herhaling groot zijn.
Wanneer dit een aantal keren wordt herhaald, heb je al snel een gewoonte te pakken hebben die je onbewust geld kost.

Voor je slechte gewoontes betaal je in de toekomst. Je betaalt nu de prijs voor je goede gewoontes.
In het voorbeeld van de koffie, wordt je direct beloond met iets lekkers. Hierdoor komt er dopamide vrij in je hersenen, wat dat fijne gevoel geeft. Je bent op dat moment niet bezig met je lange termijn doelen. Wat direct wordt beloond, blijf je doen.

De menselijk hersenen zijn niet ingesteld op een uitgestelde beloningen.
Daarom is geld sparen voor een pensioen zo ongeveer moeilijkste spaardoel.
Het voelt pas de moeite waard als het je nu wat oplevert. Het voelt als opoffering je nu niks krijgt.Zorg voor directe beloningen om gemotiveerd te blijven.
Als je weet dat je pas in actie komt als je beloond wordt, dan kun je dat ook slim inzetten.
Zorg ervoor dat je de toekomstige beloningen naar voren haalt. Dus een beloning over 10 jaar is veel te ver weg om nu in actie te komen. De tijd tussen je actie en je beloning moet niet te lang duren.

Maak je spaardoelen kleiner, zodat je elke week of maand iets te vieren hebt wanneer je ze bereikt hebt. De feestjes hoeven niet altijd wat te kosten, dat kan ook een fijne wandeling of een bad zijn.

Ik stuur je het weekend in met 2 vragen. Zijn jouw verlangens groot en concreet genoeg om in actie te komen? Met welke beloningen blijf jij jezelf motiveren om door te gaan?


Leuk als je dat wilt delen!

24 juni 2022

 gratis tips hoe je geld overhoudt

gratis sessie carolien vos budgetbuddy

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen. Ze staan vol met praktische tips en verhalen.

Had je hier wat aan? Wil je meer van dit soort tips & inzichten?

Dat kan! Gratis en voor niets ontvang je ze wekelijks in je mailbox!

Ik ga vertrouwelijk met je gegevens om. Zie voor meer info de privacy verklaring.

Ik ga vertrouwelijk met je persoonsgegevens om. Zie voor meer info de privacy verklaring

VOLG JE ME AL OP Instagram, LINKED-IN OF facebook? DAAR DEEL IK OOK VEEL TIPS EN ADVIEZEN.