3 Tips hoe je je financiële doelen haalt

3 TIPS HOE JE JE FINANCIËLE DOELEN KUNT HALEN.


Goede financiële voornemens….
De eerste weken van het nieuwe jaar gaat het vaak nog wel goed. Je bent super gedreven om het deze keer anders aan te pakken. Het zijn dure maanden met veel uitgaven. Je neemt jezelf voor om nu even rustig aan te doen met uitgeven, zodat je je buffer weer wat kan aanvullen.

Maar zodra je je verder in de maand komt, komen er toch weer onverwachte uitgaven, verschillende abonnementen worden afgeschreven en de contributie van het sporten moet één deze dagen betaald worden.

Er komen toch weer allerlei redenen op je pad om meer geld uit te geven dan je gepland had. Elke maand opnieuw, stel je jezelf weer opnieuw doelen… mega frustrerend, want jouw spaardoelen lijken echt nooit haalbaar.

Voor je weet het, is er bijna weer een jaar voorbij en is die spaarrekening zeker niet gegroeid afgelopen tijd. Hoe doen anderen dit toch. Bij jou lijkt soms wel, hoe meer er inkomt, hoe meer eruit lijkt te gaan.

Zo kun jij je spaardoelen halen.


1. Weet waarvoor je wilt sparen.


Deze opmerking lijkt bijna te simpel, maar ik merk in praktijk dat hier vaak de oorzaak van het probleem ligt. Niemand spaart om te sparen. Wie probeert geld te sparen zonder een duidelijk doel voor ogen, zal er nooit uithalen wat er in zit.

Dan is er ook niet écht een reden om je best te doen toch. Het heeft geen consequenties als je het niet doet. De voordelen om het niet te sparen, blijven te groot en verleidelijk.
Dus bij deze, bepaal je dromen, weet waarvoor je geld nodig hebt. Niet andersom dus. Maak je dromen visueel, zodat je goed voor ogen hebt, waarom je het doet.

2. Maak je doelen niet te groot en houdt focus.


Je bent gemotiveerd, weet goed waar je voor wilt sparen en bent zo enthousiast dat je jezelf vaak overschat. In de bui dat je je voornemens hebt bedacht, sta je onvoldoende niet stil bij hoe je dat voor elkaar gaat krijgen, dat bedenk je later wel.
Als je doelen te ambitieus en te groot zijn, ben je heel snel weer afgehaakt, omdat het simpelweg gewoon niet haalbaar en realistisch is.

Mijn advies, maak je doelen klein. Niemand heeft een marathon in 1x uitgelopen zonder training. Wat kan jij vandaag doen om je grotere doel op lange termijn te bereiken.

3. Je moet keuzes durven en willen maken.

Om je doelen te bereiken, zul je bewust naar je eigen huidige gewoontes moeten (willen!) kijken, om te weten wat er anders moet. Dit betekent dat je keuzes moet maken en dat is niet altijd even makkelijk. Want ons brein is nou eenmaal ingesteld dat we direct in onze behoeftes bevredigd willen worden en dan is sparen echt een lange termijn plan.

Je zult dus heel bewust, elke dag hier mee aan de slag moeten, om bewust NEE te zeggen voor korte termijn “beloningen” om voor lange termijn te krijgen wat je wilt.