financiële struisvogel. Schaamte en taboe geldzorgen


FINANCIËLE STRUISVOGEL   

Wist je dat 1 op 3 mensen kampt met geldzorgen? Shocking? Best wel toch.
Met de huidige corona crisis worden deze cijfers alleen maar dramatischer. Het aantal mensen met geldproblemen zal enorm stijgen. Er komen hele nieuwe groepen bij aan met mensen die in de schulden komen vanwege de crisis. Mensen zoals jij en ik, die een goed inkomen hebben en ineens hun baan of bedrijf verliezen.

Zo zie je nu nog geen toename van faillissementen, wat aan de ene kant opmerkelijk is. De horeca is al maanden dicht en de detailhandel heeft het ook het hele jaar al flink te voorduren. Zo zijn er veel sectoren en dus ondernemingen die op het puntje van omvallen staan. Ze worden voorlopig nog geholpen door steunmaatregelingen, maar dit is voor vele helaas uitstel van executie.

De meeste mensen overschatten zichzelf. Ze denken dat het hun niet kan overkomen.
Dit over optimisme is natuurlijk een positieve manier van denken. Echter het kan je ook een financiële struisvogel maken.

Hoe zit jij in deze wedstrijd? Ben je ook werkzaam in een sector waar er risico’s zijn op omvallen? Of gaat het jou niet overkomen? Het is tijd om daar eens kritisch over na te denken en bij stil te staan.

Het verliezen van je baan en inkomen legt veel druk op jou en op je gezin. Het vergt creativiteit om weer aan inkomen te komen, maar ook om kritisch en bewust te zijn op je uitgaven.

Een op drie Nederlanders heeft door de crisis spijt dat ze niet of te weinig hebben gespaard. 22% zegt dat ze slecht zijn voorbereid op eventueel baan verlies of faillissement.

Toch zie ik nog echt te weinig mensen in actie komen of aan de bel trekken. Er heerst nog steeds zo’n taboe over het praten over geld. Waarom? Waarom maak je het niet bespreekbaar met je omgeving? Waarom schakel je geen hulp in? Wat mij altijd fascineert is dat iedereen graag wilt weten wat de buurman verdient en waar hij het nou toch allemaal van betaalt. We willen het wel van een ander weten, maar willen zelf niks loslaten over ons financiële huishouden. Stel je voor, dat je moet vertellen dat je het niet op orde hebt…

Door het niet te delen met je omgeving, zal je probleem alleen maar groter worden en zal je stress ervaren. Daar kan ik nog een hele blog over schrijven, dus die zal ook snel volgen.

Terug naar de struisvogel. Want wat je niet ziet, dat is er niet? Mijn dochter deed vroeger haar handen voor haar ogen en dacht dan dat ze zelf verstopt was. Dit is een beetje hoe het werkt als je je geldzorgen negeert. Ze zijn er niet. Tot dat je je kop weer boven het zand steekt en de rekeningen toch echt betaald moeten worden.

Mijn advies, maak het bespreekbaar en kom in actie!

16 januari 2021

5 Gouden gratis tips hoe je meer geld overhoudt om opzij te zetten.

Meld je hier aan en ontvang direct de 5 gouden tips hoe je meer geld overhoudt. Je krijgt daarbij wekelijks tips & adviezen per mail.

5 gratis gouden tips hoe je meer geld overhoudt om opzij te zettengratis sessie 30 minuten carolien vos budget buddy