Geen zorgen meer over je dagelijkse cashflow

GEEN ZORGEN MEER OVER JE DAGELIJKSE CASHFLOW


Laatst zag ik een televisie programma waar ze de nettowaarde van een deelnemer uitrekenden.

Weet jij wat jouw nettowaarde is? Je kunt dit berekenen door je al je bezittingen bij elkaar op te tellen. Bezittingen zoals spaargeld, aandelen, vastgoed maar ook je kostbare bezittingen.

Dan heb je trouwens ook nog verschil in bezittingen die geld generen in de vorm van dividend of huur en bezittingen die niets generen, alleen eenmalig geld opleveren bij verkoop.

Wanneer je schulden hebt, haal je dit van de totale bezittingen af. Hoe kom je dan uit?


Waarom is het belangrijk te weten wat jouw nettowaarde is?


Je maakt hiermee een inschatting van jouw zekerheden. Letterlijk, wat ben je waard? Het zegt wat over jouw “rijkdom”.
Je kunt rijkdom ook vanuit “flow” bekijken. Wat ik daarmee bedoel is eigenlijk niks meer dan je inkomen.

Cashflow is het geld wat je nu tot je beschikking hebt om uit te geven. Je kunt cashflow ook zien als jouw saldo op je bankrekening op een bepaald moment.

Wanneer je een baan hebt, ben je gegarandeerd van een stroom met geld dat elke maand op je rekening gestort wordt. Dat is een fijn idee en wanneer er niet meer uitgaat dan dat er inkomt is het ook onder controle zou je zeggen.

Ik zie dan ook vele volledig vertrouwen op hun inkomen. Het is ook goed om te vertrouwen dat geld altijd naar je toe komt, alleen wat als je je baan kwijt raakt of de omzet valt tegen in je bedrijf, hoe staat jouw cashflow er dan voor?

Ben je dan nog in staat om de rekeningen te kunnen betalen?

Bij deze vraag , realiseer je je vaak pas dat je financieel kwetsbaar bent en dat de geldflow niet voor eeuwig is.

Ik spreek uit eigen ervaring, nadat ik meerdere keren mijn baan ben kwijtgeraakt nadat het bedrijf waar ik werkte failliet ging. Ruim 10 jaar werkte ik daar in vaste dienst. Niks aan de hand zou je zeggen. Tot het moment dat…

Mede door deze ervaring, maar ook nu ik als eigen ondernemer werk, zorg ik natuurlijk ten alle tijden dat ik mag vertrouwen dat geld in overvloed in aanwezig is, maar ik houd ook rekening met de slechte tijden waarin er minder omzet is en waardoor mijn cashflow er anders uit ziet. Oftewel ik ben voorbereid op het worst case scenario.

Naast een goede (cash) flow is het dus mega belangrijk om ook je bezittingen of vermogen goed op te bouwen.
Dus niet alleen sparen voor een droomvakantie, daar bouw je uiteindelijk niks mee op. Ik zie het opbouwen van vermogen als een fundering van een goed gebouwd huis. Bij een zuchtje wind val je niet direct om, maar ben je in staat om vanuit een stabiele basis weer verder te gaan.

Je zou dit praktisch kunnen vertalen in het opbouwen van financiële buffers en spaargeld.
Waar je het vermogen dan bewaart of investeert laat ik hier even in het midden.

Heb jij er wel eens zo naar gekeken? Dat je naast je zogenaamde zekerheid van je maandelijkse inkomen ook moet zorgen voor vermogen als goede fundering?

Ik zou het leuk vinden als je dat eens zou willen delen.
Dat kan gewoon hieronder of via een mailtje op dm.