4 tips hoe je geld overhoudt

Zo vlak voor het paasweekend wil ik graag een overdenking met je delen.
Iets met een kip en eieren, toepasselijker kan bijna niet toch?

Het verhaal van Aesopus wat Stephen Covey gebruikte in zijn boek, schoot me te binnen toen ik pannenkoekjes aan het bakken was voor het paasbuffet van mijn dochter.

De fabel gaat over een boer die plotseling een gouden ei ziet liggen in het kippenhok. Hij durfde het bijna niet te geloven, maar het was echt een goud ei!
Tot zijn verbazing bleef het hier niet bij, maar hij vond elke dag opnieuw een gouden ei bij zijn kip. Zo werd de boer schatrijk.

Maar hij werd hebberig en wilde meer en meer. 1 ei per dag was niet goed genoeg voor hem.
Hij besloot de kip te slachten om alle gouden eieren eruit te halen. Wat denk je? Juist, geen gouden ei te vinden. En de kip was dood.

Ok, hoor ik je denken. Wat moet je met dit verhaal? Volgens mij zitten hier veel belangrijke lessen in, waar we allemaal wat aan hebben.

1. Meer geld (gouden eieren) verdienen betekent niet direct dat je meer overhoudt.

Ben jij net als de boer altijd op zoek naar meer? Veel mensen zien meer geld (gouden eieren) verdienen als dé oplossing om ook geld (gouden eieren) over te houden. Maar is het niet zo dat verstandig en slim omgaan met je geld (gouden eieren) allereerst belangrijk is, om dit te realiseren?
Je zult namelijk zien, dat je je standaard van “genoeg” aanpast naarmate je meer gaat verdienen met als resultaat dat je meer zult moeten verdienen om dit vol te houden.

2. Wees dankbaar voor wat je hebt

Stel jezelf de vraag, wanneer is het voor jou genoeg? Wanneer ben je echt tevreden? Kijk naar wat je hebt. Wees daar elke dag opnieuw dankbaar voor. Dan zul je zien dat er de volgende dag echt wel weer een gouden ei voor je klaar ligt.

3. Zorg voor jezelf

In dit voorbeeld zie je wat er gebeurt als je continue meer wilt. Meer verdienen , betekent vaak ook harder werken. Maar verdwijnt jouw geld (gouden eieren) niet stiekem nog sneller, omdat je al zo hard werkt? Omdat je na een dag hard werken het ook wel verdient om lekker eten te bestellen en even een nieuwe outfit online aan te schaffen? Ligt het antwoord dan nog bij harder werken?
Mijn tip: zorg goed voor jezelf (kip), ga op een andere manier opzoek naar ontspanning, zodat jij op je paasbest geld (gouden eieren) kunt verdienen.

4. Heb geduld

Deze week nam ik een podcast op “hoe word je snel rijk”. Ook in dit verhaal wordt duidelijk wat voor risico het met zich meebrengt als je snel rijk wilt worden. Natuurlijk wil je snel veel geld overhouden, maar gun jezelf de tijd. Uiteindelijk zijn veel kleine stapjes (elke dag 1 gouden ei), op de langere termijn veel duurzamer en effectiever.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet vies van hard werken en veel geld verdienen.
Ik houd er zelfs van…maar zorg ervoor dat je ten alle tijden geniet en dankbaar bent voor wat je NU hebt en zorg ervoor dat je er in de toekomst nog net zo lekker bij zit.

Ga jij dit weekend nog eieren zoeken? Ik hoop van harte dat je een mooi goud ei vindt 😉


Leuk als je dat eens wilt delen, wie weet heb ik nog wel een extra tip voor je.