Gevangen in de gouden kooi

GEVANGEN IN DE GOUDEN KOOI

Jarenlang hebben ik in een gouden kooi gezeten, zonder dat ik het door had. Een gouden kooi die ik zelf gecreëerd had.

Ik begon na mijn studie mode management direct met werken. Ik begon als assistent en was vastberaden om de ladder op te klimmen. Uiteindelijk stuurde ik op mijn 28e het inkoopteam aan en was verantwoordelijk voor € 100 miljoen omzet.
Het harde werken en mijn drive hebben me geen windeieren gelegd.

We konden een hoop mooie dingen doen, omdat we beide een goede baan hadden.


Ons leven was daar dan ook op ingericht. Tot het moment dat mijn man 4 jaar geleden niet meer happy was met zijn baan.

Hij zat niet lekker meer op zijn plek en wilde heel graag voor zichzelf beginnen. Maar vrijwillig ontslag nemen, betekent geen recht op een uitkering of wat dan ook. Een volledig salaris zou wegvallen. We hadden de verantwoordelijkheid voor een hypotheek en 2 kleine kinderen.

Even voelde het als geen weg meer terug. Een gouden kooi waar we in gevangen zaten. Want als je eenmaal gewend bent aan deze “luxe” positie, dan is het verdomd lastig om zo’n beslissing te maken.

Avonden hebben we zitten rekenen. “Gaan we dit serieus doen”? Ik ben opgevoed met “gooi nooit je oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt”. En dan ging het hier wel om wat grotere bedragen dan een paar schoenen…

Toch hebben het besluit genomen om het roer om te gooien.

Super spannend, want er was nog geen duidelijk zicht op salaris uit zijn bedrijf. Daar stond ik als kostwinner van ons gezin.
Wie denkt dat dat tegenwoordig geaccepteerd is als vrouw, heeft het mis. Sommige mensen in mijn omgeving vonden het niet altijd zo vanzelfsprekend. Hoe kan een man nou zijn baan opzeggen en zijn vrouw de rekeningen laten betalen?

Ja dat kan. Het was een bewuste beslissing, wat iemand daar ook van vond.


We durfden het aan, onder andere door het F*you money wat we hadden. Het potje, de buffer die we hadden als we ooit in zo’n situatie zouden komen. Het geld waarmee je tegen je baas kan zeggen, bedankt maar nu kies ik voor mezelf. Ik wist niet eens dat hier een naam voor was. Maar het is wel meteen duidelijk wat F*you money betekent.

Het heeft ons zoveel gebracht als gezin. Geen gestress meer in huis, iedereen die lekker in zijn vel zat. Ik kom me richten om mijn werk en had een goede back up thuis wanneer ik laat thuis kwam.

Mijn tip: Durf een besluit te nemen, die voor jou goed voelt en soms haaks staat op wat je omgeving ervan vindt. Zorg voor een financiële buffer en ga doen waar je blij van wordt.

Waarom is een financiële buffer zo belangrijk?


Het lijkt zo’n saai en vermoeiend onderwerp. Maar weet je wat pas vermoeiend is? Als je dag in, dag uit, jezelf naar je werk moet slepen, omdat je niet anders kan. Omdat het geld wat je er mee verdient, hard nodig is om alle rekeningen van deze maand te kunnen betalen. Of omdat je zo gewend bent aan je luxe leven en dat niet op wilt of durft te geven.

Hoe zou het voor je zijn, als je de mogelijkheid hebt om je sleutels en laptop in te kunnen leveren wanneer dat jou uitkomt? Om de opties te hebben om te kunnen doen wat jou écht gelukkig maakt?

Wil jij tips hoe je ervoor zorgt om een buffers op te bouwen? Om te kunnen sparen voor de dingen die voor jou écht belangrijk zijn en waarde hebben?

Plan dan een gratis financieel groei gesprek in. Dan neem ik je in 30 minuten mee in mijn beste tips om dit voor elkaar te krijgen.