Hoeveel salaris kan je jezelf geven als ZZP’er

Hoe bereken je van bruto naar netto salris als ZZP’er?

Inmiddels heb ik veel ondernemers mogen helpen met hun privé financiën en ontdekte dat het voor de meeste zzp-ers lastig is om het juiste salaris te bepalen.
Je draait een prima omzet, maar wat houd je er nou daadwerkelijk aan over? Dat ga ik je uitleggen!  

Je bruto omzet is niet je netto salaris

Verwar je omzet niet met het geld wat je verdient. Misschien een open deur voor, maar ik zie het hier helaas toch misgaan. Als ik de vraag stel aan een ondernemer wat zijn/haar inkomen is, wordt vaak alleen het omzetbedrag genoemd. Prachtig als je een ton omzet draait, maar wat kun je daar zelf van houden? Als je geen rekening houdt met de kosten en belastingen die nog van je omzet afgaan, zul je al snel financiële onrust ervaren.

Je boekhouder vertelt je niet wat welk bedrag er overblijft onder aan de streep. Weet je waarom niet? De meeste boekhouders of accountants kijken naar de resultaten van afgelopen jaar. Ze rekenen uit wat jouw winst in een jaar was en op basis daarvan kunnen ze zeggen wat je netto hebt overgehouden. Maar ja, dat is achteraf en je wilt jezelf ook graag nu een salaris kunnen betalen toch?

Zo bereken je je salaris als ZZP’er.

Er zijn verschillende manieren om je salaris te bepalen. Het is met name ook afhankelijk in hoeverre jij in staat bent om een inschatting te maken van je omzet voor komend een jaar. Ook al is het lastig, probeer toch een inschatting te maken om een begin te maken. Je kunt later altijd nog corrigeren.

1.Schat je omzet in

Wanneer jij je diensten verkoopt, bereken je je omzet voor een jaar door je uurtarief te vermenigvuldigen met de declarabele uren. Verkoop je producten dan bereken je je omzet door het aantal verwachte te verkopen stuks te vermenigvuldigen met de gemiddelde verkoopprijs. Uiteraard exclusief omzetbelasting.

2.Bepaal je zakelijk kosten

Op basis van je ingeschatte omzet kun je je zakelijke kosten plannen. Wat heb je nodig om een de geplande omzet te kunnen realiseren? Je inkoopwaarde is een belangrijk wanneer je producten verkoopt, maar denk hierbij ook aan bedrijfsverzekeringen, software en administratiekosten.

3.Zoveel houd je aan Netto Winst uit je onderneming over.

Wat je overhoudt van de omzet na zakelijk kosten is je winst. Helaas, dat is nog steeds niet je salaris, want daar moet je nog belasting van afdragen en inkomensafhankelijke zorgverstrekking van betalen.   

3.Reserveer geld voor de Inkomstenbelasting

Wanneer je in loondienst bent, heb je zelf niet eens in de gaten dat er een groot deel automatisch aan de belastingdienst wordt afgedragen. Dat doet je werkgever voor je. Dat is het verschil tussen bruto en netto loon. Als zelfstandige ondernemer zul je zelf de inkomstenbelasting moeten afdragen. Dit gebeurt of 1x per jaar bij de aangifte inkomstenbelasting of maandelijks als je het via een voorlopige teruggave doet.

De inkomstenbelasting wordt berekend  in box 1, over je netto winst uit je onderneming. Best een technisch verhaal wat veel ondernemers lastig vinden om te begrijpen. Daarom heb ik ook de online training “Bepaal je salaris als ZZP’er” ontwikkeld, daar leg ik je stap voor stap uit met welk bedrag je precies rekening moet houden om te reserveren.  Binnen 2 uurtjes heb jij volledige duidelijkheid.

4.Jouw salaris als ZZP’er

Nadat je de af te dragen inkomstenbelasting en inkomensafhankelijk zorgverzekering hebt berekend, kun je dit van je netto winst af trekken. Wat je overhoudt, kun je privé gebruiken. Maar let op: houd ook rekening met eventueel buffers voor als de omzet tegen valt of onverwachte kosten. Daarnaast bouw je zelf als ondernemer geen pensioen op, dus houd hier ook rekening mee.  

Wil jij exact weten hoe je nu precies jouw salaris kunt uitrekenen? Check dan echt even de online training “bepaal je salaris als ZZP-er”. Met de online training kun je direct aan de slag om vanuit jouw omzet je netto salaris te bepalen. Je leert hoe je slim geld opzij kunt zetten, zodat je niet afhankelijk bent van je fluctuerende omzet. Met de handige rekentool kun je zelf uit rekenen welk uurtarief er nodig is om een bepaald salaris eruit te halen. Kortom in mijn ogen is dit de essentiële basis voor elke ondernemer die ook genoeg geld over wilt houden van zijn/haar omzet.