Deze vraag moet je jezelf stellen voor je een aankoop doet

“Een nieuwe spijkerbroek is écht een basis stuk in je garderobe, die kun je nooit te weinig hebben” hoor ik haar zeggen. Ik loop zelf rond in een winkel en vang het gesprek op van iemand die geholpen wordt door een verkoopster.

Interessante opmerking eigenlijk. De aanschaf van een spijkerbroek is dus een goede investering.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt een jeans liefhebber, dus ik vind dit ook een belangrijk item in mijn garderobe. Sterker nog, als voormalig kleding-inkoper heb ik het niet anders verkocht aan de klanten. Maar is dit eigenlijk wel een investering?
Het argument om dit te kopen, dat het zogenaamd een goede investering is, klopt toch niet helemaal. (note to self…)


Wanneer je in de verleiding komt om een aankoop te doen, kun je jezelf een aantal vragen stellen.


Ik heb er al vele gedeeld in verschillende BLOGS & posts, maar ik heb een belangrijke niet eerder gedeeld, dus bij deze 🙋

Stel jezelf de vraag: is dit een aankoop of investering?

Het lijntje is wat dun en je kunt hem dus verschillende kanten op praten. Laten we even de spijkerbroek als voorbeeld nemen. Het lijkt een investering, omdat dit item lang meegaat, het is echt een evergreen in je kledingkast, gaat niet snel uit de mode en je kunt hem eindeloos combineren met alle andere kledingstukken in je kast. Je zou zeggen, altijd goed.

Maar de betekenis van een investering is geld wat je nu uitgeeft en waar je op lange termijn geld mee kunt (terug) verdienen. Je kunt hier denken aan bijvoorbeeld een opleiding die je volgt, waardoor je later meer waarde kunt leveren en dat de kans groot is dat je hier mee meer salaris kunt verdienen.

Het kopen van een jeans levert je geen geld op in de toekomst, het zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat je geen of minder geld uitgeeft in de nabije toekomst, omdat dit item lang meegaat.
Snap je de verwarring, het zijn 2 verschillende dingen.


We worden continue verleid door winkels en verkopers, doordat ze de aankopen bestempelen als een investering.


Daardoor krijg je het gevoel dat je geld verdient, maar in feite verdien je geen geld, je geeft alleen later minder uit. De vraag is dan wel weer of je dat nog weet, maar dat terzijde.
Goed, lang verhaal kort, de beste mevrouw liep de winkel uit met een tasje en een nieuwe spijkerbroek en was erg blij met haar goede “investering”.

Ik ben benieuwd hoe jij hiernaar kijkt en of jij wel eens een aankoop goedpraat omdat dit een slimme investering was. Nogmaals geld uitgeven mag en is helemaal prima, maar bedenk van te voren in welke categorie het écht valt.

Ten slotte nog wat anders. Ik geeft binnenkort weer een masterclass ,waarbij ik de 5 stappen uitleg hoe je jouw financiële doelen kunt halen.

👉De investering? Niks, helemaal gratis!
👉 De echte investering? Ok, een uurtje van je tijd.
👉 Wat levert het je op? De antwoorden waarom het niet eerder gelukt is om meer geld opzij te zetten om te sparen voor het opbouwen van financiële buffers en wat er voor nodig is om jouw dromen een stapje dichter bij te brengen.

Kom je ook? Investeer dan gratis in jouw toekomst en schrijf je hier in.