Hoezo vinden we dan toch zo vaak lastig om keuzes te maken?

Geen keuze maken is ook een keuze.

Deze week had ik meerdere gesprekken met klanten, waar ik het onderwerp “keuzes” besprak.
Het gesprek waar écht niemand op zit te wachten, want keuzes maken klinkt altijd zo definitief. Alsof je iets verliest wanneer je ergens voor "moet" kiezen.

Bovendien bevind je je waarschijnlijk in een omgeving , waar het vaak lijkt dat het ook niet altijd nodig is om keuzes te maken. Er is veel mogelijk, zeker met een goed inkomen en daarom heb je het gevoel dat alles kan. Er kan ook veel, begrijp me niet verkeerd, maar ALLES?


Het gevoel niks te willen missen.
Je hoeft je Instagram maar te openen en je wordt met je neus op de feiten gedrukt wat je allemaal nog niet hebt. De mooiste nieuwste trends kom je meerdere malen tegen. Het gebeurt onbewust dat jouw brein op een gegeven moment zelf een beslissing maakt en jou vertelt dat je dit ook wilt hebben. Het gevoel om niks te willen missen, wordt hier enorm aan gewakkerd, omdat je continue blootgesteld wordt aan koop-prikkels. Zo is de “keuze” snel gemaakt om hier aan toe te geven.

Verslaafd aan de prikkels
Het gaat zelfs zo ver, dat je brein gevoelig is voor het steeds weer op zoek gaan naar nieuwe prikkels. Het effect van toegeven aan deze verleidingen zorgt namelijk voor een kort termijn geluksgevoel. Dit kan zo verslavend werken, dat je steeds weer op zoek gaat naar nieuw dingen om te doen of te kopen om je fijn te voelen.

Geen beslissing, is toch een beslissing.
Ik zie het misschien wat rationeel, maar je hebt altijd een keuze om iets wel of niet te kopen. Alleen wil je die beslissing niet altijd maken.
Maar geen keuze maken, is ook een keuze. Als je namelijk nu niet wilt kiezen en door blijft gaan met al je geld uitgeven, dan betekent dat automatisch dat dit consequenties heeft voor je spaarrekening op de langere termijn. Dus je maakt wel degelijk een keuze, alleen niet heel bewust laten we zeggen.


Keuzestress
Wanneer je voldoende kunt spenderen, zul je ook minder keuzes hoeven te maken, dan wanneer er weinig geld voor handen is. Waar je alleen nog meer tegen aanloopt, is keuzestress, want er zijn zoveel opties die je kunt afwegen. Dat is waarom het zo moeilijk is om de juiste beslissingen te maken…met het gevolg keuzestress…

Mijn tip: Stel jezelf vandaag nog de vraag: wat vind je écht belangrijk? Waar word je écht blij van? Waar kan je écht van genieten? Houd eens een lijstje bij
voor een week en schrijf op welke dingen er écht toe doen. Die mogen geld kosten, maar hoeft niet.

Leg deze eens naast alle uitgaven die je in diezelfde week hebt gedaan. Waar zitten de verschillen? Waar ga je op basis van deze uitkomsten, komende weken andere keuzes maken?

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb om anders te kijken naar “keuzes maken”.
Wil je me laten weten wat jouw conclusies waren?


P.s Aflevering # 10 tijd versus geld van de Geld & geluk podcast sluit hier mooi op aan, waar ik samen met Maureen Waanders (loopbaancoach) praat over hoe je je tijd én geld besteed aan de dingen die belangrijk voor je zijn.

17 december 2021

 gratis tips hoe je geld overhoudt

gratis sessie carolien vos budgetbuddy

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen. Ze staan vol met praktische tips en verhalen.

Had je hier wat aan? Wil je meer van dit soort tips & inzichten?

Dat kan! Gratis en voor niets ontvang je ze wekelijks in je mailbox!

Ik ga vertrouwelijk met je gegevens om. Zie voor meer info de privacy verklaring.

Ik ga vertrouwelijk met je persoonsgegevens om. Zie voor meer info de privacy verklaring

VOLG JE ME AL OP Instagram, LINKED-IN OF facebook? DAAR DEEL IK OOK VEEL TIPS EN ADVIEZEN.