Hoezo geeft geld uitgegeven toch zo’n fijn gevoel?

RETAIL THERAPY -HOEZO GEEFT GELD UITGEVEN TOCH ZO’N FIJN GEVOEL?

De winkels zijn al weer een tijd open en je ziet weer hordes met mensen met tassen vol de winkels uit lopen. Toen ik afgelopen week zelf in de stad liep, bekeek ik dit eens objectief van een afstandje.

Hoezo geeft shoppen en geld uitgeven toch zo’n fijn gevoel?

Deze vraag heeft meerdere antwoorden en daardoor is het zo lastig om dit onder controle te houden.
Je brein kent 3 delen, het reptielenbrein, het emotionele brein en het rationele brein. Mag jij raden met welke gedeelte van je brein je toegeeft aan die mooie jeans of de nieuwste Iphone…

Precies dat doet het emotionele brein. Dat deel van het brein vertelt jou tijdens het shoppen dat het een goed idee is om dit nu te kopen. Je brein vertaalt alle prikkels die binnenkomen op relevantie.
En wanneer is iets dan relevant? Dat maakt het brein op uit al jouw eerdere herinneringen en ervaringen.
Ben je een fanatiek shopper? Dan zitten er een hoop ervaringen opgeslagen en vindt je brein het geen probleem om weer iets aan te schaffen.

Leuk, maar mag het rationele brein hier alsjeblieft wat verstandiger mee omgaan? Want elke keer als je thuis komt met een tas voel je je toch wel schuldig en neem jezelf misschien zelfs voor een deel terug te brengen.

Makkelijker gezegd dan gedaan .


Daarom is het veranderen van dit gedrag ook zo moeilijk!
Jouw emotionele brein is zo sterk, dat hij 9 van 10 keer jouw verstand overruled.

Nieuwe gewoontes creëren vergt discipline, maar nog belangrijker is dat je er een systeem voor bedenkt die voor jou werkt wanneer je in de verleiding komt.

Wanneer mensen bij mij komen omdat ze met dit gedrag geen geld overhouden en dit willen veranderen, stel ik ze de volgende vraag, “wat is de reden dat je de drang hebt om te kopen”? Antwoorden als , “ik heb het nodig of ik vind het gewoon leuk” zijn de meeste voorkomende, maar daar neem ik nooit genoegen mee.

Als je dieper gaat bedenken waarom je vaak dingen koopt waar je achteraf spijt van hebt of je schuldig over voelt, komt dat omdat je ze hebt gekocht om anderen redenen.
Hoogstwaarschijnlijk wilde je je op dat moment goed of beter voelen en dan is retail therapy bij uitstek de bezigheid om dat stofje endorfine in je hersenen te laten ontsnappen, omdat dit je direct een geluksgevoel geeft.

Helaas alleen voor korte duur en zodra dit verdwijnt, wordt je mindere happy gevoel nog meer bevestigd. Met als gevolg dat de kans groot is dat je dit gevoel later weer goedmaakt met nieuwe dingen kopen.

Mag je dan nooit meer wat kopen?


Natuurlijk wel, Ik houd zelf ook echt van shoppen, heb 20 jaar in de mode gewerkt, dus bijna onmogelijk om niks te kopen en bovendien word ik er oprecht blij van. Het gaat erom dat je hier bewust mee omgaat.

Onderstaand schema gaat je helpen. Is het écht nodig? (en nodig kan ook zijn dat je er écht oprecht van kan genieten, ook de dag erna nog). Moet ik het echt NU kopen? Of kan ik ook even wachten? Misschien moet ik er eerst geld voor sparen voordat ik het koop.

Als je deze vragen gebruikt, kom je een heel eind als je weer in de verleiding komt.

Waar liggen jouw verleidingen en wil je dat eens met me delen?