Wanneer je statusgevoelig bent

HELP, IK BEN STATUS GEVOELIG!  

Ik luisterde deze week een podcast, waar een vraag werd gesteld, die me echt aan het denken had gezet, die wil ik graag met je delen.

“Stel, wanneer niemand kon zien als je iets nieuws kocht, wil je het dan nog steeds kopen?”Ja, was meteen mijn antwoord, want IK word er toch blij van? Ik koop toch niet iets om een ander blij te maken. Ik werk er hard genoeg voor, dus ik gun mezelf af en toe wat nieuws. Dat doe ik dan toch voor mezelf? Maar is dat nou echt zo?

Het liet me toch niet los, want ik vond het toch wel een interessante vraag. Hoe belangrijk is mijn omgeving eigenlijk voor me? Ik moet eerlijk toegeven dat mijn omgeving wel een rol speelt in wat ik koop. Jaren heb ik in de mode gewerkt als inkoper en weet als geen ander hoe je slim kan inspelen door klanten te verleiden tot het doen van een aankoop met de nieuwste trends.

Omdat ik zelf de laatste trends ook volg, merk ik dat ik zelf dus ook gevoelig ben voor de nieuwste dingen. Ik hoef echt niet alles volgens de laatste trends te kopen, maar ik vind het toch wel leuk om “te laten zien” dat ik de laatste trends snap. Dus ja, ook ik kan er niet helemaal omheen dat mijn omgeving belangrijk is…

Heb ik dit écht nodig?


Dan is dat in het geval van kleding bij mij niet het geval. Kleding hoort in eerste instantie tot onze basisbehoeften. Het biedt je bescherming. Nou ik ben zeer goed beschermd hoor 😉

Maar als kleding “alleen” noodzakelijk is, waarom koop ik dan toch die flare jeans? Terwijl ik echt meeeeeer dan genoeg spijkerbroeken heb, waarom maak ik die beslissing dan toch? Ja, omdat ik dit model nog niet heb. Ik vind dat nodig. Maar het is niet nodig. Toen ik de app opende van de Zara en aan het scrollen was, waren de eerste 7 modellen, een flare model. Slim van ze. Die moet ik dus hebben, die heb ik nog niet. Hup het winkelmandje in en afrekenen.   

Dus ja, ik geef toe, ik koop spullen omdat ik er vooral zelf blij van word, maar dat is blijkbaar OOK omdat anderen het kunnen zien.

Is het erg? Nee! Moet ik me hier voor schamen? Nee!
Moet ik me hier soms nog meer van bewust zijn? Ja!

Het draait uiteindelijk allemaal om balans.


Waar word ik zelf blij van en wat past bij mij. Ik vind het leuk om leuke kleding te kopen, maar overdrijf niet. Soms even een nachtje over slapen en mezelf de vraag stellen of ik dit echt nodig heb. Wil je het écht graag kopen, voel je daar dan ook niet schuldig over.

Mijn andere tip: Ik stel mezelf de vraag, als ik dit nu koop, wat kan ik dan niet kopen, doen etc in de toekomst? Want er zijn nog zoveel leuke dingen waar ik geld voor nodig heb, dus het gaat altijd om keuzes maken en op de weegschaal leggen…