Waarom verdien ik zoveel geld, maar kan ik niet sparen?

Geld verdienen is geen garantie voor financiële stabiliteit

Het is een harde realiteit: ondanks dat je een goedbetaalde baan hebt en veel geld verdient, lijkt het onmogelijk om geld opzij te zetten en te sparen. Het voelt alsof je gevangen zit in een cyclus van altijd maar geld uitgeven, en geen idee hebt waar al dat geld naartoe gaat.

Je begrijpt niet waarom het zo moeilijk is om jezelf te beheersen en te sparen, ondanks dat je meer dan genoeg verdient. Dit is een probleem dat veel mensen ervaren en dat vaak te maken heeft met emoties.

Het lijkt alsof iedereen om je heen hun financiën op orde heeft en succesvol is in het leven. Maar voor jou voelt het anders. Je kunt niet sparen, terwijl anderen dat wel kunnen.

Geld roept emoties op

Het kan een gevoel van veiligheid geven, het kan je helpen om te ontsnappen aan stress of spanning, of je geeft meer geld uit dan je eigenlijk zou willen om jezelf te belonen. Allemaal logisch en ik zie het juist veel bij mensen terugkomen die een druk en intensief leven hebben.

Een andere oorzaak van het probleem kan zijn dat je geen prioriteit geeft aan sparen. Als je meer geld te besteden hebt, heb je vaak ook meer uitgaven. Misschien ben je net verhuisd naar een duurder huis of zijn je kinderen naar een dure school gegaan. Geld overhouden kan dan lastig zijn, zelf als je een hoog inkomen hebt.

Voorkom leefstijlinflation

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen niet kunnen sparen ondanks hun hoge inkomen, is hun levensstijl. Als je een hoog inkomen hebt, kan het verleidelijk zijn om veel geld uit te geven aan luxere artikelen, zoals kleding, vakanties, biologisch eten en persoonlijke verzorging. Het kan ook zijn dat je levensstijl zich heeft aangepast aan je inkomen en je onbewust meer uitgeeft dan je je kunt veroorloven. Het kan moeilijk zijn om terug te schakelen, omdat het voelt alsof je een stap terug doet in je levensstijl.

Financiële opvoeding kan er voor zorgen dat je niet kunt sparen.

Misschien ben je ook niet opgegroeid met financiële educatie en heb je nooit geleerd hoe je met geld moet omgaan. Je weet niet hoe je een budget moet opstellen, hoe je schulden moet aflossen of hoe je elke maand geld opzij moet zetten. Dit kan leiden tot financiële onzekerheid en een uitgavenpatroon waar je niet per se trots op bent.

Imago & status hebben invloed op jouw uitgavenpatroon

Het kan ook zijn dat je jezelf probeert te bewijzen aan anderen of jezelf. Misschien ben je opgegroeid in een arme omgeving en voel je de behoefte om te bewijzen dat je nu succesvol bent. Of misschien probeer je een bepaald imago te behouden, en wil je laten zien dat je rijkdom en luxe kan veroorloven.
We durven niet snel toe te geven dat dit een oorzaak zou kunnen zijn, maar als je heel eerlijk bent, weet ik zeker dat dit ook bij jou een rol speelt. Anders zouden we allemaal we in dezelfde auto rijden toch?

Goed geld verdienen geeft helaas geen garantie voor financiële stabiliteit. Het gaat erom hoe je met je geld omgaat en welke keuzes je maakt.

Welke keuzes ben jij bereid te maken om jezelf een zorgeloze financiële toekomst te bieden?

Wil je sparren hoe je het anders aan kan pakken? Wil jij jouw blinde blekken ontdekken als het om sparen gaat? Plan dan een gratis financieel groei gesprek in en ik kijk persoonlijk met je mee. Duurt zo’n 30 minuten en is vrijblijvend.