De invloed van je omgeving op jouw financiële keuzes

DE INVLOED VAN JE OMGEVING OP JE FINANCIËLE KEUZES

Ik heb het niet over je favoriete playlist of podcast. Nee, ik heb het over je omgeving. Naar wie luister jij? Je vrienden, je ouders? Je partner? Of alleen naar jezelf?

Financiële opvoeding

Zonder dat je het door hebt, heeft onze omgeving enorme invloed op ons. Dat begint al vroeg in onze jeugd. De mate waarop financiën besproken zijn aan de keukentafel, heeft impact hoe jij nu tegen geld aankijkt. Als er altijd geldtekort was, voelt het heerlijk als je nu wel geld kan uitgeven, wanneer je genoeg verdient. Wanneer je altijd verteld is, dat sparen onzin is en je nu leeft, neem je dit mee in je eigen overtuiging over geld nu. Maar ook wanneer er nooit geldzorgen waren, kan dit een patroon zijn wat je makkelijk overneemt door alles uit te geven wat je hebt.   

Is het gras bij de buren echt groener?

Sta jij er wel eens bij stil wie er belangrijk voor je zijn en wat hun invloed is op jouw keuzes? Wist je dat je het gemiddelde wordt van de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat en waar je het meest naar luistert?

Je wilt het misschien niet altijd toegeven, maar status symbolen spelen hier ook vaak een grote rol en de keuzes die je maakt. Onbewust luister en kijk je toch naar je omgeving en wat zij verwachten. Die nieuwe auto, kleding of mooie sieraden die je achteraf misschien niet nodig had. Maar je wilt ook niet onderdoen voor de rest.   

De rol van social media op je bestedingspatroon

We leven in een wereld waar er meer zichtbaar is dan ooit met de komst van social media.
Je meet jezelf aan alle perfecte plaatjes die je continue om je heen ziet. Als ik door instagram scroll, lijkt iedereen een perfect leven te hebben. Altijd gelukkig, nooit gezeur of zorgen en de één nog mooier dan de ander. Ik betrap mezelf er op dat ik hier ook aan meedoe. Is dit de realiteit of is dit onze droom hoe onze realiteit eruit ziet?

Je wilt laten zien dat je de laatste trends begrepen hebt. Dus hup, die selfie komt op instagram. De grap is dat we dit allemaal doen. En zo houden we dit in stand. Want hoe meer reacties op dit mooie leven, hoe meer behoefte aan deze status positie.


Wie houd je nou eigenlijk voor de gek en wat zegt dit over jou?

Uiteindelijk is het niet je omgeving die bepaalt hoe je tegen dingen aankijkt. Je hebt hier zelf ook een keuze in naar wie je wel of niet wilt luisteren.


Het gaat er om wat jij er meedoet…