De 5 meest gemaakte fouten bij het (niet) behalen van financiële doelen

De 5 meest gemaakte fouten bij het (niet) behalen van financiële doelen

Inmiddels heb ik vele mensen mogen helpen om meer geld over te houden voor hun spaarplannen. In deze blog duik ik dieper in op de vijf meest gemaakte fouten die ik voorbij zie komen waarom de financiële doelen eerder niet behaald werden.

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee! Zo voorkom je teleurstelling en ontdek je wat je vooral wél moet doen om succesvol te zijn in het realiseren van je spaar- en financiële doelstellingen.

1. Je hebt geen concreet spaardoel.  

Een van de grootste valkuilen is het ontbreken van duidelijke dromen of concrete doelen. Je kunt het vergelijken met een wandeling zonder bestemming. Je loopt ergens naar toe zonder te weten waar je uitkomt. Wanneer je spaart om te sparen, kom je hoogstwaarschijnlijk niet uit waar je uit wilt komen en raak je gefrustreerd.

Het stellen van een helder spaardoel is belangrijk en wees dus niet te vaag. Of het nu gaat om een schuld aflossen, het opbouwen van een buffer of het realiseren van een droomvakantie, het formuleren van specifieke doelen is essentieel.

2. Je stelt te kleine financiële doelen waardoor sparen niet lukt.

Een andere veelgemaakte fout is het stellen van doelen die te klein zijn. Ik heb wel eens een klant gehad die veel te kleine doelen had gesteld en zelfs dat wat lastig om te halen. Te bescheiden doelen bieden te weinig uitdaging en het gebrek aan ambitie kan het behalen ervan belemmeren. Ik nodig je uit om je ambitieniveau te vergroten en creatief te denken om zo effectievere stappen te zetten richting hun financiële doelen.

3. Je spaardoelen zijn te groot , niet realistisch en daardoor niet haalbaar.

Tegengesteld aan te kleine doelen, wil ik je ook waarschuwen voor het stellen van doelen die te groot zijn. Je zult toch ook de realiteit onder ogen moeten zien en begrijpen wat je huidige situatie is. Wanneer je vandaag voor 20K schulden hebt en je wilt morgen miljonair zijn, is dat natuurlijk mission impossible. Ambitie is cruciaal, maar doelen moeten haalbaar zijn. Het is raadzaam om doelen in een realistisch tijdsbestek te plaatsen en indien nodig te streven naar meer geleidelijke groei.

4. Je hebt geen concreet plan gemaakt hoe je spaardoelen gaat bereiken.

Een concreet doel hebben is een goed begin, maar zonder plan blijft het vaak bij mooie woorden op papier. Het opstellen van een gedetailleerd plan is noodzakelijk om de financiële doelen te bereiken. Wanneer je weet wat je wilt, wanneer je het bereikte wilt hebben en hoeveel je er voor nodig hebt, is de volgende vraag : Hoe ga je je spaardoelen bereiken? Welke acties zijn nodig om jouw doelen te gaan halen. Wat blijf je doen, wat moet je minder of juist meer doen of zelfs mee stoppen? Stel jezelf deze vragen om een concreet plan op te stellen.

5. Je hebt last van uitstelgedrag en neemt geen actie op het behalen van je spaardoelen.

Tot slot misschien nog wel de belangrijkste oorzaak. Je weet wat je moet doen, maar doet het niet. De actie ontbreekt. Zelfs het beste plan is nutteloos zonder daadwerkelijke uitvoering. Het nemen van actie en het doorvoeren van veranderingen in je financiële gewoonten is essentieel voor succes. Zorg voor consistent stappen en wacht niet op het perfecte moment. Het juiste moment is altijd nu.

Het behalen van financiële doelen vereist een combinatie van heldere dromen, realistische doelen, een concreet plan en vooral actie. Vermijd de hierboven genoemde veelgemaakte fouten en werk stap voor stap aan een financieel gezonde toekomst.

Neem de leiding over je financiën en implementeer deze adviezen in je spaarstrategie.

Om dit stap voor stap goed vorm te geven, heb ik de adventkalender “money goals” ontwikkeld

24 dagen lang krijg je elke dag een mail met waardevolle tips, video’s, podcasts en opdrachten die zorgen dat jouw doelen voor 2024 super strak, concreet en meetbaar staan en dat je al de nodige actie hebt ondernomen nog voordat het januari is.

We beginnen 1 december en je kunt je alvast inschrijven.

De investering is €47,- wat serieus een prijs is die niet matcht met de waarde die je er voor terug krijgt. Wellicht gaat deze prijs nog omhoog.

Het werkboek met opdrachten in inmiddels 60 pagina’s dik geworden en er zit ruim 2 uur aan video in.

Kortom, als jouw dromen groter zijn dan je excuses, dan is dit je kans om ze ook daadwerkelijk te gaan realiseren.