Zo stap je uit de ratrace, geld is niet het probleem

Zo stap je uit de ratrace, geld is niet het probleem.

Ik wil het graag met je hebben over iets dat me na aan het hart ligt: geld en onze mindset. We leven in een wereld waarin we voortdurend worden blootgesteld aan reclame en de boodschap dat we meer moeten hebben, meer moeten doen en meer moeten zijn. Maar waar leidt dat ons naartoe? Vaak naar een situatie waarin we goed verdienen, maar toch niets overhouden.

Wanneer ik terug kijk op de keuzes die ik jaren geleden maakte, kom ik tot de conclusie dat ik ook vastzat in deze mindset of ratrace, zonder het zelf door te hebben.

Het fijne luxe leven

De mentaliteit dat hard werken loont, heb ik meerdere malen bewezen. Een belangrijke overtuiging die mee heb genomen vanuit mijn opvoeding. Het resulteerde in een mooie carrière, een goed salaris, een fijne auto en ik kon spullen kopen die op dat moment nodig leken.

Besparen op je uitgavenpatroon

Tot het moment kwam dat wij tijdelijk van 2 goede salarissen naar 1 salaris gingen. Mijn man zei zijn baan op en begon een eigen bedrijf. Een bewuste eigen keuze destijds, maar het was niet direct een vetpot en het had nogal impact op ons uitgavenpatroon. Niet alles meer kunnen doen zoals we dat voorheen (vaak onbewust) deden.

Durf keuzes te maken

Toch is deze ene keuze, een life changing beslissing geweest. We werden weer uitgedaagd om creatief en anders naar onze financiën te kijken. We werden geforceerd om andere keuzes te maken. Om ons zelf vragen te stellen wat nu écht belangrijk was in ons leven. Waar we onze tijd, geld en energie aan wilden besteden.

Je houdt het zelf in stand

Ineens vielen er heel veel dingen af, die eigenlijk totaal niet belangrijk waren, maar die we wel jaren lang in stand hielden. Als je het je namelijk kunt permitteren, voel je de urgentie niet om het anders te doen. Er kwam veel meer rust in ons gezin we groeiden beide enorm in onze persoonlijke ontwikkeling.

Creëer jouw droomleven

Wanneer jij voelt dat je in zo’n hamsterwiel zit, creëer dan urgentie voor jezelf. Het begint altijd met een doel, wat wil je écht? Wat is belangrijk voor je?
Die droomvakantie, eerder kunnen stoppen met werken? Als zelfstandige aan de slag? Vaker weekendjes weg? Een huis in de zon?


Je zult eerst helder moeten hebben wat je graag zou willen, pas dan zul je bereid zijn om kritisch te kijken naar wat er anders kan.

Ik zie genoeg mensen die het wel graag willen, maar het toch niet doen. Want er is altijd wel een reden te bedenken waarom je het niet zou doen. De belangrijkste reden is dat we denken dat we heel veel moeten opgeven en niks meer kunnen. Onze vrijheid moeten inleveren.

Maar ik kan je vertellen dat je pas vrijheid zult ervaren op het moment dat je écht de keuzes durft te maken die jou blij en gelukkig maken.


Wil je meer inspiratie & inzichten krijgen hoe jij je financiële doelen kunt halen? Kom dan naar de gratis masterclass. Daar leg ik de 5 stappen uit die nodig zijn om dat te bereiken, zodat jij eindelijk geld over houdt voor de dingen die er echt toe doen.


Gratis, anoniem en zet jou aan tot actie 💪