Niks is wat het lijkt

WE ZIEN GELD EN MOOIE BEZITTINGEN ALS FINANCIEEL SUCCESVOL

Soms is het goed om eens stil te staan wat er om je heen gebeurt. Wat er nou écht gebeurt. Wat zie je dan? Wanneer ik door mijn straat loop, schrik ik van de auto’s die er allemaal voor de deur staan. Tesla’s, Volvo’s en Audi’s, de één nog mooier dan de andere.

Hoe dan, hoor ik mezelf denken? Terwijl er niet zo lang geleden bij mij ook een dikke auto voor de deur stond. En dan realiseer ik me weer dat een mooie auto echt niks zegt over hoe rijk je bent, wat je verdient, hoeveel geld je overhoudt en hoe je er financieel bij zit. Het gaat om de keuzes die je maakt waar je je geld aan uitgeeft.


We zien geld en mooie bezittingen als financieel succesvol zijn.


Hoe meer mensen ik help met hun financiën, hoe sterker is zie dat deze overtuiging leeft. Maar juist de mensen waarvan je allemaal denkt dat ze het goed voor elkaar hebben, houden weinig geld over.
De vraag is hier ook, wanneer heb je het goed voor elkaar? Wanneer je flink verdient? Wanneer je een goede baan hebt? Wanneer je je kleedt en verzorgt als iemand die veel geld heeft?

niks is wat het lijktHet antwoord hierop is eigenlijk heel simpel.


Het goed verdiende geld wordt geïnvesteerd aan de buitenkant, in mooie spullen en uiterlijk. Dat is wat je ziet. De neiging om geld dat naar binnenkomt, uit te geven aan luxe dingen wordt steeds groter naarmate je meer gaat verdienen.


Maar wat je niet ziet:

· Is wat er daadwerkelijk overblijft om later ook nog mooie dingen te kunnen doen.

· Maken ze wel mooie herinneren?

· Zijn ze gelukkig in hun baan, relatie of leven?

· Moeten ze altijd zo hard blijven werken om deze leefstijl vol te kunnen houden?

· Wat als het salaris wegvalt, kunnen ze dan nog steeds zo veel geld aan de buitenkant investeren?

Waarom blijven we onszelf vergelijken met anderen?


Ken je de uitspraak: “Keeping up with the joneses”: dat gaat over het niet onder willen doen voor de omgeving.
Op de een of andere manier blijf jezelf zelf vaak vergelijken met anderen en daar heb je dan ook een oordeel over. Toch wil je ook niet onder doen, en denk je dat je je beter voelt als je dit ook hebt. Dit komt omdat je als mens ergens bij wilt horen.

Je emotionele brein regelt dit allemaal automatisch voor je. Toch kun je jezelf trainen door jezelf de vraag te stellen: Wat wil ik zelf? En waar word ik nu zelf echt blij van? Stop met jezelf te vergelijken met anderen.

Helaas stellen we onze vraag vaak pas, als onze luxe noodgedwongen wegvalt door baanverlies of een scheiding. Maar hoe zou je leven eruit zien als je nu zelf kunt bepalen waar jouw geld naar toe gaat zonder last te hebben van de gedachten wat anderen van je vinden?


Oprah Winfrey heeft een mooie uitspraak, die ik zelf niet beter kan verwoorden:


‘What material success does is provide you with the ability to concentrate on other things that really matter. And that is being able to make a difference, not only in your own life, but in other people’s lives.’


Ik hoop dat je hier wat mee kunt!

Herken je jezelf erin en wil je hier een keer over sparren? Dat kan! Ik bied bij deze een gratis financieel gesprek aan waar ik je in 30 minuten met je meekijk.