Wanneer je geen tijd hebt om je financiën te organiseren

“GELDZAKEN”… JA MAAR, DÁÁR HEB IK GEEN TIJD VOOR

Iedereen heeft het druk, ook al lijkt dat niet altijd zo als je naar anderen kijkt. Maar iedereen heeft zo zijn eigen uitdagingen als het gaat om tijd.

Je werk lijkt wel steeds intensiever te worden, je loopt van afspraak naar afspraak. Je kinderen moeten naar sport gebracht worden. De afspraak bij de kapper staat weer ingepland. Etentjes met vrienden. Een bezoekje aan familie. De boodschappen moeten nog gedaan worden. O ja, de hond moet een rondje uit en jijzelf ook trouwens.

Die 24 uur zijn snel gevuld. Ik snap hem. Zo neem ik mezelf voor om elke dag een stuk te wandelen. Maar eerlijk? Het komt er te weinig van. Geen tijd voor. Frustrerend, maar het is helaas wel de realiteit. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik er tijd voor moet maken, maar ja, wanneer dan?

Het grappige is soms, dat een probleem zich ook vaak vanzelf oplost, ook je iets niet doet. Want hoe erg is het nou écht als niet alle overhemden gestreken in de kast hangen? Alleen werkt dit met geld zaken organiseren net iets anders…

Maar hoe bepaal je nou of je daar wel of geen tijd voor hebt? En is dat ook wel de échte reden achter het niet doen?

Wat ik veel in praktijk zie is, is dat druk bezette mannen en vrouwen het lastig vinden om een plekje in hun agenda te vinden om eens goed te gaan zitten hoe ze er financieel voor staan. Vragen als wanneer doe je dit dan? Waar moet je dan precies naar kijken? Ga je al je uitgaven met de hand bijhouden, in excel of kan dit slimmer?

Voordat je weet, heb je het in je hoofd al weer onmogelijk groot en ingewikkeld gemaakt en zet je uit frustratie maar een nieuwe netflix serie aan. Ik noem dat uitstelgedrag om maar niet te doen wat je eigenlijk moet doen.

Snap je dat de factor ’tijd” eigenlijk een excuus is om er niet aan te beginnen? Natuurlijk moet je een gaatje vinden in de agenda om dit te gaan doen. Datzelfde geldt voor sporten en zelfs voor een avondje niks moet je plannen, anders gebeurt het niet.

Maar waarschijnlijk zit er meer achter om er niet aan te beginnen. Wil je eigenlijk wel weten hoe je financiën er voor staan? Of ben je bang om de bevestiging te krijgen van wat je stiekem al weet?

Probeer gewoon te starten en maak er niet meteen een afstudeerscriptie van. Want het hoeft echt niet in 1x perfect.

Pak nu je agenda en zet een uurtje een kruis voor deze week. Wanneer je je financiën écht serieus wilt nemen, wanneer je er klaar mee bent dat het er nooit van komt, maar dat het onrustige gevoel wel blijft omdat je geen grip hebt.

Een uur betekent 0,6% van je totale tijd in een hele week. Dáár heb je toch wel tijd voor? (kijk anders voor de grap even op je telefoon hoeveel uur je op social media je per dag actief bent…)

Open eerst eens rustig je bank app en kijk terug waar het geld naar toe is gegaan. Schrijf dat eens op. En doe dat volgende week weer. Het gaat er niet eens om wat je doet in deze fase, maar ga gewoon beginnen en het vooral doen.

Laat je me weten of het gelukt is deze week om te starten? Ik ben benieuwd! Dan ga ik nu ook mijn agenda pakken en een dagelijkse wandeldate met mezelf prikken 😉

P.s in de categorie goede tijdsinvestering…heb ik er nog 1. Binnenkort geef ik weer de masterclass “dé 5 stappen om jouw financiële doelen te halen”. Een waardevolle masterclass, waarbij ik in een uur uitleg wat er nodig om geld over te houden elke maand en kon je er achter waarom het je niet eerder is gelukt…