5 tips hoe je je financiële voornemens volhoudt

Hoezo is het veranderen van je gewoontes zo moeilijk?

Ken je dat, je neemt je voor om elke dag een rondje te lopen, om gezonder te eten, meer te bewegen of meer geld opzij te leggen.
Dat gaat even goed, maar op de één of andere manier verzand je toch weer in je oude gedrag.
Een etentje hier, een weekend weg daar, nieuwe kleding etc. Genoeg om op te noemen waar het geld uiteindelijk naar toe is gegaan.


Prachtige voornemens, maar hoe komt het toch dat je zo makkelijk weer in je oude patroon valt en blijft doen wat je al deed? En nog belangrijk, hoe zorg je er voor dat je het wel volhoudt?

1. Maak het besluit niet alleen met je hoofd, maar voel het ook.

Als ik je vertel dat het slim is om buffers op te bouwen, zodat je later ook financiële rust zult hebben en je lekker leven kunt blijven volhouden, zul je me geen ongelijk geven. Je snapt écht wel dat er iets moet veranderen, dat hoeft niemand je te vertellen.
Je verstand is slim genoeg en je besluit op een dag dat het anders moet.

Zorg dat je verstand en je gevoel hetzelfde willen. Je moet het ook met 100% overgave voelen dat je dit ook écht wilt.

2. Wees bereid om de consequenties te accepteren.

Op het moment dat je JA zegt tegen nieuwe gewoontes, “ja, ik wil graag x bedrag op de spaarrekening zetten elke maand”, betekent dat je vandaag nee moet zeggen tegen dat ene etentje met vrienden of je online winkelmandje moet leeggooien in plaats van afrekenen.

Je zult bereid moeten zijn datgene vandaag anders te doen om op lange termijn te krijgen wat je wilt. Ik zeg niet dat je alles moet opgeven, maar je zult keuzes moeten maken en de consequenties hiervan accepteren. Wanneer je deze consequenties niet wilt of kunt accepteren, zul je niet slagen.

3. Verander je overtuigingen.

Misschien is dit wel de allerbelangrijkste en daarmee ook het lastigste advies die ik kan geven. Je zult moeten onderzoeken waar bepaalde overtuigingen vandaan komen en hoe je deze kan herprogrammeren. Omdat gewoontes volledig automatisch gebeuren, zul je eerst bewust moeten weten waarom je doet wat je doet en wat je anders zou willen.

Overtuigingen die je niet helpen in het bereiken van je doelen, kunnen zijn:    

  •  Ik voel me happy als ik geld uitgeef
  •  Ik vind geld niet belangrijk
  •  Ik kan niet sparen
  •  Ik leef nu, geld moet rollen.

Herken je ze? Dan is het zaak om deze overtuigingen over boord te gooien en te vervangen door gedachten die jou wel helpen om je doelen te bereiken. Dit vergt training. Blijf oefenen om er zo een automatische nieuwe overtuigingen van te maken. Hiermee kun je nieuwe gewoontes creëren.

4. Screen goed je omgeving en pak je eigen financiële verantwoordelijkheid.

Naast je eigen overtuigingen is het ook goed te kijken naar je omgeving. Je kunt sociale druk ervaren, wanneer je aan je nieuwe gewoontes begint. Dit kan betekenen dat je misschien nee moet zeggen vrienden om mee de stad in te gaan. Bespreek met je omgeving wat je anders wilt doen en of ze daar bij kunnen helpen. Zet hierbij je ego aan de kant, want dat gaat je niet helpen om het uiteindelijk voor elkaar te krijgen.

5. Beloon jezelf met het resultaat.

Je doelen lijken soms niks op te leveren, omdat het resultaat zo ver in de toekomst ligt. Zeker wanneer je lange termijn doelen stelt zal dit niet motiverend werken en is de kans daarmee aanwezig dat je weer terugvalt in je oude gedrag. Zorg voor tussentijds beloningsmomenten. Dit hoeft niet altijd iets te kosten, dit kan ook een fijn strandwandeling zijn of een nieuw boek.
Maak een feestje van wat je bereikt hebt, dan zul je het veel langer volhouden.

Denk je nu na het lezen van deze blog, maar hoe dan? Stuur me dan even een berichtje, dan denk ik met je mee.