Waarom praten over geld lastig is

Hoe blijf je van je spaarrekening af?

Weet je wat zo grappig is, veel mensen denken dat het ingewikkeld is om over geld te praten. Je vraagt niet op een feestje wat iemand verdient. Je wilt ook niet onderdoen ten opzichte van anderen, maar je wilt anderen ook niet in verlegenheid brengen.

Dit zijn de verhalen die je vaak hoort. Dat het onderwerp “geld” ingewikkeld is en dat we er lastig over kunnen praten.

Hoe vaker ik mensen spreek over geldzaken, hoe vaker ik bevestigd krijg dat over geld praten op zich niet moeilijk is en al snel worden de financiële details met me gedeeld in alle openheid.
Natuurlijk is dit mijn vak en ga ik er professioneel mee om, dus zal de drempel wat minder groot zijn om dat met mij te delen.

Maar heel eerlijk? Uiteindelijk zijn het “maar” cijfers op papier. Tenminste zo kijk ik ernaar. Fantastisch natuurlijk dat je een mooie salaris binnenhaalt. Maar we hebben allemaal te maken met geld en zullen allemaal ons maandbudget kloppend moeten krijgen, ongeacht wat je verdient.


Hoe komt het dat over geld dan toch ingewikkeld is?


Weet je wat veel kwetsbaarder is om te delen? Dat het je niet lukt om elke maand geld over te houden terwijl er toch echt genoeg binnen komt. Dat is wat je zeker niet op een verjaardag aan de buurvrouw vertelt.

Om je valkuilen te delen. Eerlijk te vertellen wat je lastig vindt. Je impulsieve gedrag. Een etentje waar je geen nee tegen wilt zeggen. Die nieuwe sneakers die heel erg nodig lijken op het moment dat het salaris gestort is.

Of nog gênanter, dat je eigenlijk elke week wel een moment hebt dat je niet kookt met de boodschappen die in de koelkast liggen, maar wéér besluit om uit eten te gaan of het te laten bezorgen na een drukke dag.

Dáár ligt het gevoel van schaamte. Het gevoel dat je een hoop leuke dingen doet, maar het gevoel dat je de boel financieel niet onder controle hebt, overheerst. Je weet dat je je onvolwassen gedrag wilt aanpakken, maar hoe dan? Je baalt dat het bij anderen wel lukt en bij jou niet.


Het gaat uiteindelijk niet om de cijfertjes.


Of je salaris, hoeveel je aan je hypotheek of je boodschappen uitgeeft. Het gaat erom dat je allereerst aan jezelf durft toe te geven dat je staat waar je nu staat. Ook al voelt dat misschien als falen en gevoel van schaamte.

Weet dat iedereen, maar dan ook iedereen met geld te maken heeft. (tenzij je vanaf nu in kippen betaald wilt krijgen) Iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes.

En dat is ok.

Het mooie van keuzes maken is dat je elke dag weer opnieuw mag beslissingen welke keuzes je wilt maken en waar je je geld aan uit wilt geven.
Voor zowel de korte als de lange termijn.

Het leven is vol met keuzes, stap over je gevoel van schaamte en zet vandaag nog de eerste stap om erover te praten. Niet over hoeveel je verdient, dat zijn details.
Wél over waar je nu staat en wat je graag anders zou willen. Alleen dan zal er wat gaan veranderen.

Wil je hier concreet mee aan de slag? Plan dan hier een gratis 30 minuten sessie in, waarbij ik jou 2-3 persoonlijke tips geef hoe je dit kunt doen.

Ennnuhh je hoeft daarvoor niet eens je cijfertjes te vertellen😉

Komt deze BLOG te dichtbij voor je? Dan weet je wat je te doen staat. Daar waar je de meeste weerstand voelt, ligt de ruimte voor verandering.