Zo stap je uit de ratrace


Vorige week had ik een mooi gesprek met een stel die heel bewust hun lifestyle onder de loep wilden nemen en andere keuzes wilden maken wat geld uitgeven betreft.

Ik maak dan echt een sprongetje, want dit geeft zo veel mooie kansen en mogelijkheden. Maar de eerste sessie is op zijn zachts gezegd vaak confronterend.

Waarom? Omdat we de leefstijl zoals we die vaak naleven, zelf gecreëerd hebben en verdomd lastig is om eruit te stappen. Het is namelijk ergens ook heel fijn en veilig.

Op het moment dat we meer gaan verdienen, kunnen we onszelf meer permitteren. De luxe dingen gaan we steeds meer als normaal zien. Het gevolg? We gaan opzoek naar nog meer bevrediging. Voor je het weet, leef je van salarisstrook naar salarisstrook, want het geld blijft (eruit) stromen.

Tja, dan zit er niet veel anders op, dan nog harder te werken om meer te verdienen. En guess what? Je houdt er uiteindelijk hetzelfde aan over.

Wat is het je waard?


Als je hier objectief naar kijkt, maakt dit je dan echt gelukkig? Je spendeert op deze manier steeds meer tijd, energie en geld om deze levensstijl vol te kunnen houden. Tijd kun je niet groter maken en daar zit toch echt een beperking op.

Denk je nu, hmmm best herkenbaar…. Stel jezelf vandaag eens de vraag, welke (max) 5 kernwaarden zijn voor jou belangrijk in je leven? En hoe vul je die nu in? Waar gaat jouw tijd, energie en geld naar toe? Wat gaat er dan goed, wat kan er beter of wil je misschien zelfs echt anders?Hoeveel is het je dan waard om deze levensstijl op deze manier in stand te houden?


Wees daarin kritisch naar jezelf, voldoet dit nog steeds aan jouw waarden of gaat dit ten koste van bepaalde andere waardevolle waarden?

Jij hebt de keuze om uit dit wiel van lifestyle inflation te stappen. Hiervoor moet je duidelijk hebben wat jou nu echt gelukkig maakt en doe je dan de dingen die je ook wilt doen?

Ik spreek uit eigen ervaring en het is niet altijd gemakkelijk , maar heel veel dingen wennen, als je bereid bent het te proberen en te leren anders te kijken.

Daarbij betekent het trouwens niet, dat als je kritisch naar jouw levensstijl en daarbij horende uitgavenpatroon gaat kijken, je niks leuks meer kan doen of kopen. In tegendeel, je kiest juist bewust waar je echt blij van wordt en zul je zien dat je ook meer van de momenten of nieuwe aankopen kunt genieten!

Alle keuzes die je maakt zijn ok, zolang het jou maar gelukkig maakt!Wil je hier meer over weten? Luister dan ook eens naar de Geld & geluk podcast , aflerving #3 “durf jij uit de gouden kooi te stappen?” 

Of stuur me een berichtje, als je eens vrijblijvend wilt kletsen als jij jezelf hierin herkent en wilt weten hoe je uit de ratrace kunt stappen.

Voor nu een fijn weekend en stof tot nadenken 😉