10 tips hoe je de beste prijs onderhandeld

De beste prijs voor het beste aanbod.

Hoe onderhandel je voor de beste prijs?
Of hoe krijg je nu de juiste prijs voor jouw diensten?

Denk jij dat wat je nu betaalt, ook altijd de juiste prijs is? Ik denk dat daar nog heel veel ruimte tussen zit!

Ik geloof sterk in win-win. Ik zie onderhandelen niet als iemand uitknijpen, maar een check om alle “fluff” eruit te halen. Onderhandelen gaat 9 van de 10 verder dan alleen de prijs. Het gaat om het hele aanbod. Iemand biedt iets aan en jij neemt het af. Of andersom als het gaat om een dienst (of werk) wat jij aanbiedt voor een bepaalde prijs. Voor welk bedrag ben je bereid het te doen?

Daar mag je best een gesprek over voeren toch?

Jarenlang heb ik als inkoper gewerkt en reisde de wereld af om kleding in te kopen.
Uiteindelijk moest er onderhandeld worden over de prijs, de voorwaarden waarop het geleverd werd, wanneer het geleverd werd en hoe het product er uit kwam te zien.

Doordat ik met veel verschillende mensen aan tafel heb gezeten, durf ik met gemak het gesprek over de prijs en de waarde daarvan aan te gaan.

Er is

Er is meer mogelijk is dan je denkt.

Als snel leerde ik, dat de onderhandeling ging over het elkaar gunnen en wat is iets echt waard. Er zit altijd ruimte tussen wat jouw doel is en van de degene tegenover je.
Je hoeft geen compromis te sluiten.
Het gaat om een oplossing te zoeken in wederzijds belang. Win-Win. Dus niet of dit of dat… maar ga op zoek naar en…en.

Graag deel ik met jou mijn ultieme tips hoe jij ervoor zorgt dat je de juist prijs betaalt of dat jij de juiste prijs krijgt.

1. Zorg dat je weet wie je tegenover je hebt. Wat is het voor type persoon, bedrijf of cultuur waar je mee te maken hebt. Breek het ijs door eerst een persoonlijk gesprek aan te gaan. Leer elkaar beter kennen, dan zal de onderhandeling ook soepel verlopen. Hierin investeren is je grootste winst.

2. Kom er achter of degene met wie je onderhandelt ook de beslisser is. Dan weet je of dit de enige persoon is die er wat van moet vinden of dat het nog eerste gechecked moet worden voordat er een definitief besluit genomen kan worden.

3. Scheid de persoon van het onderwerp waar je over wilt onderhandelen. Hiermee maak je het voor jezelf makkelijker en minder persoonlijk. Ik zeg altijd, hard op de inhoud, maar zacht op de relatie.

4. Bepaal wat jouw doel is en welke belangen je hebt. Wat wil je bereiken aan het einde van het gesprek en waarom?

5. Bereid je voor, ken jouw waarde en jouw argumenten én die van de “tegenpartij”. Zo weet je al wat bezwaren kunnen zijn die je in het gesprek mee kan nemen.

6. Wanneer er nog frustraties of onopgeloste issues zijn, bespreek deze en los deze eerst op voordat je ter zake komt.

7. Ga in het gesprek op zoek naar dat wederzijdse belangen. Wat werkt voor jullie beiden. Denk altijd in win – win, het is geven en nemen.

8. Wees objectief en laat je niet (af) leiden door mooie verhalen, blijf in je waarde staan.

9. Voorkom een onderhandeling die gebaseerd is op machtspositie. Win-verlies of verlies-win. Het wordt dan een welles-nietes spelletje en een vicieuze cirkel van aanval en verdediging. Ga niet aanvallen en verdedig niet je ideeën. Stel je open op en stel vragen, “waarom”.

10. Weet wat jouw BAZO (beste alternatief zonder overeenkomst) is. Dit is wanneer het je uiteindelijk niet lukt om jouw doel te bereiken. Dit is altijd beter dan een slechte overeenkomst.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Je kunt ze voor veel inzetten.
We onderhandelen namelijk de hele dag door.
Niet alleen over de prijs van een keuken, maar ook met je partner waar jullie je geld aan uit willen geven.
Kinderen zijn er ook een held in. Ik geef jou dit, dan krijg ik dit.

Als je deze 10 tips bewust gaan toepassen, zul je zien dat onderhandelen geen spelletje is, maar gaat over goed luisteren, doorvragen en dan zul je zien dat er hele mooie dingen ontstaan!

Wil je me laten je me weten of je hier wat aan had?