10 tips om slimmer met je boodschappengeld om te gaan.

Alles wordt duurder, behalve de tandpasta blijkt uit een recent onderzoek, omdat we minder vaak onze tanden poetsen aangezien we meer thuiswerken 🤯.
Ik hoop dat dat niet de echte reden is trouwens. Want wat denk je dat een tandartsrekening kost tegenwoordig….

10 tips om slimmer met je boodschappenbudget om te gaan

Het blijft het gesprek van de dag, de extreme prijsverhoging van de boodschappen. Vele mensen vragen mij dan ook hoe ik daar mee om ga en hoe je er voor kunt zorgen dat er ook nog geld overblijft aan het einde van de maand.

Deze tips werken altijd om slimmer met je boodschappengeld om te gaan, inflatie of niet.



1. Voordat je direct een supermarkt binnenstapt, kijk eerst in de voorraadkast/koelkast/ vriezer wat je nog hebt en bedenk daar gerechten mee.

2. Maak een weekmenu met de maaltijden, het liefst ontbijt, lunch en diner. Doe dit niet voor 7 dagen, want er zijn vaak genoeg restjes over om nog makkelijk een dag van te kunnen eten.

3. Wanneer je weet dat je niet thuis gaat koken of uit eten gaat (ja, dat mag echt wel…), plan dit dan ook in, anders gooi je alsnog eten weg.

4. Maak je boodschappen lijstje. Kijk ook even goed waar er welke aanbiedingen zijn.

5. 1x per week boodschappen kan slim zijn, maar niet altijd wanneer je einde van de week teveel weggooit. Houd rekening met de verse producten later in de week. Wat voor mij werkt, is 1x per week 90% van de boodschappen doen en halverwege de week haal ik verse producten bij.

6. Kijk waar je over kunt stappen op huismerken. De prijsstijging van huismerken is gestegen met gemiddeld 7% en A-merken met 10%.

7. Kook slim. Kook bijvoorbeeld voor 2 keer en vries een portie in. Bespaart je naast geld ook tijd.

8. Houd er in je menu rekening mee dat je bepaalde groentes niet helemaal opgebruikt in 1x. Kijk vooruit en plan daar een nieuw gerecht mee. Scheelt weer weggooien.

9. Toch groentes over? Maak er soep van, altijd handig om in de vriezer te hebben als je en keer geen zin hebt om te koken.

10. Doe vooral geen boodschappen met (kleine) kinderen of wanneer je trek hebt.


Nu de prijzen stijgen, zul je nog creatiever moeten zijn, wil je niet teveel uitgeven.


Met name vlees, vis en kip zijn erg gestegen. Kijk ook eens kritisch waar je af en toe vlees kunt vervangen door iets anders.

Heb jij geen flauw idee hoeveel je kwijt bent aan de boodschappen?

Dan is het handig om te beginnen om dat inzichtelijk te maken, anders weet je natuurlijk ook niet wat je kunt veranderen.

Houd komende weken eens bij wat je kwijt bent. Dan kan simpel in een notitieboekje. Maar dat kan je ook doen in een app zoals Dyme.

Controleer ook altijd je bonnetje nadat je betaald hebt, wel om 2 redenen.
1. Het klopt heel vaak niet en daardoor betaal je onnodig teveel.

2. Om jezelf bewust te maken van de prijzen, zodat je voor de volgende keer weet wat iets kost en of je dan weer dezelfde keuze wilt maken.

Bonus tip: Doe je wel eens boodschappen bij de Jumbo? Ik scan altijd zelf mijn boodschappen. Als de prijs niet klopt met de prijs die op het schrap staat, dan krijg je het artikel gratis mee naar huis!
Deze week viel ik in de prijzen met gratis eieren ter waarde van € 4,10!

Kan je hier wat mee?
Succes !