Waarom je moet stoppen met niks meer uitgeven

Goede voornemens, je wordt er mee dood gegooid komende maanden. De één wilt fitter worden en gaat elke dag hardlopen en de ander wilt een paar kilo’s kwijt en gaat aan de “gezonde” shakes.

Waarschijnlijk zijn jouw goede voornemens om in 2023 je spaardoelen te halen.

Wat wordt jouw strategie? Wordt jouw strategie om meer geld over te houden, jezelf verbieden geld uit te geven? (ok behalve de boodschappen natuurlijk, maar die bedoelde ik hier even niet)

Dit een bekende aanpak, die ik vaak tegen kom. Afgelopen week sprak ik met iemand die teveel geld kwijt was aan eten bestellen. Je herkent dat vast wel. Je neemt je voor om te koken, hebt toch niet zo zin en besluit wat lekkers te laten bezorgen. Jezelf dan voorhouden om helemaal nooit meer eten te bestellen, is natuurlijk een utopie.


Net zo zeer dat ik niet geloof dat je gezond kunt afvallen met shakes, zo denk ik ook dat het onverstandig is om een no buy challenge in te gaan deze maand.

Ga niet van het ene uiterste naar het andere om je doel te bereiken.

Natuurlijk levert het resultaat op wanneer je jezelf dwingt om een maand niks te kopen. Je zult er ongetwijfeld een leuk bedrag aan overhouden. Tenminste als je het volhoudt. Hoezo willen we altijd zo extreem van links naar rechts? Alles of niets. Daar zit toch ook wat tussenin? Het moet toch ook leuk blijven. Waarom zo streng voor jezelf?

En hoe zit het met de andere maanden? Kun jij de verleidingen dan wel weer aan? Ik denk van niet, want je hebt in deze maand al je verleidingen letterlijk weggehaald.
Het is onmogelijk om een heel jaar hier voor weg te lopen.

Maak kleine stapjes en bereid die uit.

Zorg dat je begint met kleine stapjes. Wanneer je minder uit wilt geven aan online shoppen, besluit dan met welke bedrag je wel ok bent. Of maak afspraken met jezelf hoeveel keer je wel eten kunt bestellen. Door het kleiner te maken, zul je zien dat je resultaat boekt zonder het volledig te verbannen uit je leven.


Zo leer je nieuwe gewoontes aan.

Het is dus veel effectiever als je aan de slag gaat waar jouw gewoontes vandaan komen en je deze leert omzetten naar betere gewoontes, juist in een omgeving waar de verleidingen zijn.

Is dat makkelijk? Nee. Maar de kans dat je dit gedrag langdurig vast kunt houden is vele malen groter dan wanneer je besluit helemaal niks te mogen kopen en daarna weer wel. Hoe hou je dan maat? Het gaat met vallen en opstaan. Dat moet je accepteren. Zolang je maar wel elke keer opstaat.

Daarnaast nog een argument waarom ik er geen voorstander voor ben. Je relatie met geld (uitgeven) wordt er niet beter van.

Want als je niks meer mag uitgeven, hoe schuldig ga je je dan voelen op het moment dat je dit wel weer gaat doen? Je creëert hiermee alleen nog maar een ingewikkeldere kijk op geld.

Denk je nu 💩 ze heeft helemaal gelijk, maar hoe krijg je dit dan wel voor elkaar? Want de wens om meer geld over te houden blijft, maar hoe dan wel?

Je zult allereerst moeten weten hoe je er financieel voor staat, om te zien wat je anders en slimmer kunt doen. Zorg voor een overzicht.

👉 Een plan waar jij zelf stuurt waar je geld naar toe gaat zonder jezelf van alles te verbieden.  
👉 Een plan waarin je ziet waar én dat er ruimte is om geld over te houden om jouw spaardoelen nu wél te realiseren!

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Ik zal het je makkelijker maken.
Om te weten wat je anders kunt doen, zul je eerste moeten meten.
Dat kan met deze moneyplanner. Een planner waar je voor 12 maanden je financiën in kunt bijhouden.

Geef jouw geld de juiste bestemming en zie zelf wat er gebeurt!

Moneyplanner geef jouw geld de juiste bestemming