3 redenen waarom sparen zo belangrijk is

3 REDENEN WAAROM GELD SPAREN ZO BELANGRIJK IS.

Als we de onderzoeken mogen geloven, dan zijn de bank – en spaarrekeningen met 46 miljard toegenomen in februari 2021. Dit is 2,5x zoveel als vorig jaar. Bij 1 op 3 huishoudens nam het spaargeld toe.
Maar het meeste shocking vond ik eigenlijk, dat 25% van de Nederlanders niet of nauwelijks spaargeld heeft en dat dit precies hetzelfde percentage is als vorig jaar. Conclusie, de mensen die al goed hadden gespaard, zagen hun spaartegoed stijgen. Maar het aantal niet- (of nauwelijks) spaarders bleef gelijk.

Sparen is niet het doel

Wanneer je probeert te sparen zonder daar een doel voor gesteld te hebben, is kansloos. Om iets te bereiken, zul je eerst moeten bedenken WAT je wilt bereiken en waarom. Een mooi spaarbedrag zegt niks als je niet weet waarvoor je hier zo hard voor moet werken, laat staan er andere dingen voor laten. Bovendien zijn het slechts cijfertjes op een rekening. Het is abstract. Onmogelijk om jezelf te motiveren voor iets wat je niet voor je kan zien.

Waarom is sparen dan zo belangrijk?

1. Sparen zorgt voor financiële rust

Wanneer mensen onvoldoende geld achter de hand hebben, adviseer ik altijd om eerst een noodpotje aan te leggen. Dit is een bedrag waar je alleen aan mag komen in noodgevallen. De welbekende kapotte wasmachines bijvoorbeeld. Zodra je hier geld vanaf haalt, zorg er dan voor dat je deze financiële buffer altijd weer tot een het gewenste bedrag aanvult. Zo heb je altijd genoeg en dit geeft je rust.   

2. Financiële tegenvallers op kunnen vangen door minder inkomen of grote uitgaven.

Naast een noodpotje, zul je vooruit moeten kijken naar wat je eventueel nog kan verwachten. Zo ben ik zelf tot 3 x toe mijn baan verloren door een faillissement. Dan is het erg fijn om spaargeld te hebben waar je op terug kan vallen. Minder werken omdat er kinderen op komst zijn zullen je inkomen doen slinken en je uitgaven gaan omhoog.  

3. Je dromen kunnen realiseren

Nu komen we eigenlijk op het allerleukste stuk, sparen voor een écht leuk doel. Misschien wil je sparen voor een mooie vakantie, een nieuwe inboedel of auto. Of voor de studie voor je kinderen of eerder kunnen stoppen met werken. Wat je dromen ook zijn, klein of groot, het is belangrijk om te zien dat je dromen ook echt realiteit kunnen worden. Hoe? Droom groot, maar maak je doelen realistisch.

Hoe zit dat met jou? Heb jij genoeg financiële buffers en kun jij jouw dromen realiseren?

Spaar altijd voor een doel
Sparen is niet het doel
Besparen is niet het doel
Dream-Plan-do!