De prijzen lijken wel met de dag extremer te worden.
Inmiddels kan ik ook niet meer ontkennen, dat het advies om je verwarming een graadje lager te zetten, een verstandige tip is. Niemand weet precies wat er nog op ons staat te wachten. Wat we wel weten, is dat we allemaal getroffen worden in onze portemonnee en dus onze koopkracht.
Het nieuws dat het kabinet aanvullende maatregelen uit de kast trekt om dit deels te stabiliseren is dan ook voor veel huishoudens meer dan welkom. Met name mensen met lage inkomens lopen risico door de stijgende prijzen. De vaste lasten zijn nauwelijks nog te betalen.
Toch denk ik dat er een grote groep onderschat wordt in dit verhaal.
Begrijp me niet verkeerd, de groep met lagere inkomens moet zeker geholpen worden, want er is weinig ruimte om dit zelf op te kunnen vangen.
Maar als je eens kijkt naar de groep mensen met een goed salaris, bij wie er nu al geen geld overblijft elke maand, hoe vangen zij dat op?
Hoogstwaarschijnlijk behoor je zelf tot deze groep en heb jij dezelfde vraag. Hoe dan?
Dalende koopkracht
Die dalende koopkracht, daar wil even wat langer bij stil staan, voordat ik mijn tips met je deel.
Het is een gegeven dat je minder kunt kopen met hetzelfde geld op dit moment. Maar voel jij dit ook zo?
Heb jij daadwerkelijk je gewoontes aangepast aan de stijgende prijzen? Of blijf je vrolijk doorkopen zoals je altijd deed en houd je nu nog minder over?
1. Analyseer waar je de meeste impact kunt maken.
Ik houd van grote stappen snel thuis als het even kan. Maak een overzicht van al je uitgaven en kijk waar je de grootste besparing kunt doen. Dit hoeft niet per se een uitgave te zijn, waarvan de prijs nu omhoog is gegaan. Je kunt alle uitgaven opnieuw bekijken om te zien of er ruimte is.
Abonnementen die lopen en niet of nauwelijks gebruikt worden. De frequentie van uit eten gaan. Je televisie opzeggen, you name it.
2. Pak vaker de fiets en rijd samen.
Of je dit nou leuk vindt of niet. De brandstof prijzen gaan echt door het dak. Hier zul je dus heel bewust moeten kijken waar je minder vaak je auto pakt.
De tip om zonder te betalen weg te rijden bij de tank, vind ik zelf toch de minst aantrekkelijk optie, dus hier wat alternatieven.
Een stukje fietsen is met dit weer toch ook geen straf en je hebt meteen je portie beweging gehad. Win-win toch?
Als die auto voor de deur staat, kies je automatisch voor gemak. Maar kijk of dit ook anders kunt doen. Of minder vaak. Meerijden of carpoolen is natuurlijk ook een goede optie en eigenlijk wel zo gezellig, zeker nu dat ook zonder mondkapje kan 😉
3. Wees kritisch met energie verbruik.
Ja hoor, ik was altijd tegen deze tips, maar ik ga ze toch benoemen. Wees kritisch met wanneer en hoe hoog je je verwarming zet. En moeten echt alle kamers in het huis verwarmd worden? Laat je lampen niet altijd branden. Hang je was vaker op in plaats van de droger te gebruiken.
Je kunt vaak bij jouw energie leverancier zien waar jouw grootste energieverbruik is zit en kun je vergelijken met anderen huishoudens. Weet je meteen waar er nog ruimte ligt voor verbetering!
4. Doe slim boodschappen.
Veel producten zijn duurder geworden in de supermarkt. Kijk waar er voor jou de grootste prijsstijgingen inzitten. Waar kan je wat vervangen door iets anders? Denk ook hier out of the box. Ontkom je er niet aan en sta jij nog steeds flinke stapels brood te smeren elke dag?
Wat zijn dan wel boodschappen waar je op kunt besparen of minderen. Het hoeft echt niet zo extreem te zijn , maar iets minder vaak een duur product kopen is al een eerste stap.
5. Zorg voor een buffer.
Dit is geen bespaartip, maar wel de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven, zeker nu we in onzekere tijden zitten, is het aanleggen van een financiële buffer essentieel.
Dit kun je alleen maar doen, door kritisch te kijken naar je uitgaven en daar ruimte in te zoeken. Natuurlijk is meer inkomsten generen ook een goede optie, maar dan zul je het verschil direct weg moeten zetten en niet in het koop-gat moeten storten, anders houd je je leefstijlinflatie alsnog in stand 😉