Geef jij ook véél te veel uit aan boodschappen?

GEEF JIJ OOK VÉÉL TE VEEL UIT AAN BOODSCHAPPEN?

Wat is eigenlijk een “normaal” bedrag en hoe doen anderen dit?

Hoeveel geeft iemand gemiddeld uit aan boodschappen? Hoe houden anderen hun boodschappen budget onder controle?
Sommige vragen krijg ik zo vaak, dat ik deze week besloot om de er 2 uit te halen en met je te delen. De vraag over de boodschappen zal ik hieronder beantwoorden.

Vergelijk jezelf met jezelf


Maar nu even terug naar de eerste vraag. Waarom vinden we het zo belangrijk wat anderen uitgegeven in de supermarkt? Waarom willen we weten wat gemiddeld Nederland op zijn spaarrekening heeft staan? Voor mij zijn dit totaal irrelevante vergelijkingen.

Waarom? Om maar in de boodschappen termen te blijven, ik vergelijk liever geen appels met peren. Je besteedbaar inkomen (lees salaris) speelt namelijk een behoorlijke rol hierin.

Wat heb je er aan als je weet dat een gemiddeld gezin van 4 personen € 470 p.m. uitgeeft aan boodschappen? (bron: NIBUD) Niks toch? Waarschijnlijk vraag je je nu ernstig af, hoe doen die mensen dat dan???? En wat doe ik verkeerd? Ik snap je, want ik kom zelf ook niet echt in de buurt laten we maar zeggen…en dat vind ik ok.

Dus vergelijk jezelf met jezelf en probeer vandaar uit te kijken wat je zelf bereid bent uit te geven, ongeacht wat je vrienden, buren of familie doen of vinden.

Inventariseer je wat je uitgeeft aan boodschappen.


Weet jij hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen in de maand?
Allereest moet je natuurlijk weten hoeveel je nu uitgeeft, om te weten wat je eventueel slimmer kunt doen.

Je kunt terug kijken in je bank app wanneer je de boodschappen met name met pin hebt betaald of online besteld hebt. Tel alle bedragen bij elkaar en je hebt zicht op wat je nu uitgeeft aan je maandelijkse boodschappen.

Kom je hier niet uit? Begin dan vanaf vandaag met het bijhouden van je boodschappen uitgaven. Je kunt hier bijvoorbeeld de hele handige Moneyplanner voor gebruiken. Zowel in de vorm als een fysiek boek als een PDF die je keer op keer zelf kunt printen.

Analyseer je boodschappen koopgedrag


Als je weet wat er uit gaat, analyseer dan eens (ok, dit kan soms best confronterend zijn om zelf onder ogen te zien) je gedrag en je verleidingen.

🛒Ben jij een last-minute shopper die altijd met het zoveelste pak zilvervliesrijst thuis komt omdat je zonder briefje de deur uit bent gegaan en niet goed gecheckt hebt wat je nog hebt liggen?

🛒Of misschien volg je juist de adviezen van de experts en doe je netjes 1x per week (online) boodschappen omdat dat geld bespaart? Maar dat je stiekem vaak teveel eten weggooit, omdat er van alles is tussen gekomen en je ondanks een volle koelkast toch geen zin had om te koken en eten bestelde?

Kortom, wat zijn jouw gewoontes?


Maak je eigen keuzes.


Alles draait om keuzes maken. Ja, je kunt voor €50 per week boodschappen doen, ik werd hier laatst over geïnterviewd door het nu.nl, het artikel met tips kun je hier vinden.

Maar heel eerlijk? Ik word daar zelf niet heel blij van. Zo hou ik van lekkere wijnen en daar wil ik niet te veel concessies in doen. Maar ik ben wel met veel producten overgestapt naar huismerken, waar je serieus het verschil niet proeft en flink geld kunt besparen.

Kijk dus kritisch binnen jouw boodschappen uitgaven wat de dingen zijn waar je écht blij van wordt en waar er nog ruimte zit voor verbetering.


Het recept voor jouw ideale boodschappenbudget


1. Kijk zelf kritisch naar wat je nu besteed.
2. Stel een budget op, wat zou je graag willen besteden.
3. Besluit welke (andere) keuzes je wilt maken in type producten, merken of winkels. (gemak & genot versus meer geld overhouden)
4. Bepaal welke nieuwe gewoontes je zult moeten aanleren om dit te realiseren.

Ik hoop dat dit je op weg heeft geholpen om voor jezelf een budget op te stellen. Ik zou zeggen, probeer het gewoon dan zie je vanzelf waar je tegen aanloopt.

Mijn advies zou echt zijn om eerste inzicht te creëren in zowel je uitgaven als je gedrag. Confronterend, maar zeker de moeite waard om mee te beginnen!

Maak het jezelf makkelijk én leuk met de Moneyplanner. Op een hele eenvoudige manier kun jij al je uitgaven bijhouden. Voor € 7,- kun je hier al mee aan de slag. Naast het vbijhouden van je uitgaven kun je hier ook als spaardoelen in plannen en bijhouden.