Geef jij ook véél te veel uit aan boodschappen?

Wat is eigenlijk een “normaal” bedrag en hoe doen anderen dit?

“Carolien, hoeveel is “normaal” om aan boodschappen uit te geven?”
Sommige vragen krijg ik zo vaak, dat ik deze week besloot om de er 2 uit te halen en met je te delen. De vraag over de boodschappen zal ik hieronder beantwoorden.

De tweede vraag die ik geregeld krijg is, “hoeveel buffer moet ik opbouwen?”
Hier geef ik antwoord op in de laatste aflevering #25 van de geld & geluk podcast. Als je hem nog niet hebt geluisterd, je kunt hem hier vinden of zoek hem op onder Geld & geluk podcast/Carolien Vos.
Lees je liever? Ik schreef er ook eerder een BLOG over, die kun je hier vinden.

Vergelijk jezelf met jezelf


Maar nu even terug naar de eerste vraag. Waarom vinden we het zo belangrijk wat anderen uitgegeven in de supermarkt? Waarom willen we weten wat gemiddeld Nederland op zijn spaarrekening heeft staan? Voor mij zijn dit totaal irrelevante vergelijkingen.

Waarom? Om maar in de boodschappen termen te blijven, ik vergelijk liever geen appels met peren. Je besteedbaar inkomen (lees salaris) speelt namelijk een behoorlijke rol hierin.

Wat heb je er aan als je weet dat een gemiddeld gezin van 4 personen € 470 p.m. uitgeeft aan boodschappen? (bron: NIBUD) Niks toch? Waarschijnlijk vraag je je nu ernstig af, hoe doen die mensen dat dan???? En wat doe ik verkeerd? Ik snap je, want ik kom zelf ook niet echt in de buurt laten we maar zeggen…en dat vind ik ok.

Dus vergelijk jezelf met jezelf en probeer vandaar uit te kijken wat je zelf bereid bent uit te geven, ongeacht wat je vrienden, buren of familie doen of vinden.

Inventariseer je uitgaven.


Weet jij hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen in de maand?
Allereest moet je natuurlijk weten hoeveel je nu uitgeeft, om te weten wat je eventueel slimmer kunt doen.

Je kunt terug kijken of je bank app, of dit zelf komende tijd bijhouden. Ik gebruik zelf de GRIP app hier voor, maar je hebt er meerdere zoals bijvoorbeeld DYME. Super simpel en je ziet direct hoeveel er uit gaat aan boodschappen. Inzicht is de eerste stap.

Analyseer je koopgedrag


Als je weet wat er uit gaat, analyseer dan eens (ok, dit kan soms best confronterend zijn om zelf onder ogen te zien) je gedrag en je verleidingen.

🛒Ben jij een last-minute shopper die altijd met het zoveelste pak zilvervliesrijst thuis komt omdat je zonder briefje de deur uit bent gegaan en niet goed gecheckt hebt wat je nog hebt liggen?

🛒Of misschien volg je juist de adviezen van de experts en doe je netjes 1x per week (online) boodschappen omdat dat geld bespaart? Maar dat je stiekem vaak teveel eten weggooit, omdat er van alles is tussen gekomen en je ondanks een volle koelkast toch geen zin had om te koken en eten bestelde?

Kortom, wat zijn jouw gewoontes?


Maak je eigen keuzes.


Alles draait om keuzes maken. Ja, je kunt voor €50 per week boodschappen doen, ik werd hier laatst over geïnterviewd door het nu.nl, het artikel met tips kun je hier vinden.

Maar heel eerlijk? Ik word daar zelf niet heel blij van. Zo hou ik van lekkere wijnen en daar wil ik niet te veel concessies in doen. Maar ik ben wel met veel producten overgestapt naar huismerken, waar je serieus het verschil niet proeft en flink geld kunt besparen.

Kijk dus kritisch binnen jouw boodschappen uitgaven wat de dingen zijn waar je écht blij van wordt en waar er nog ruimte zit voor verbetering.


Het recept voor jouw ideale boodschappenbudget


1. Kijk zelf kritisch naar wat je nu besteed.
2. Stel een budget op, wat zou je graag willen besteden.
3. Besluit welke (andere) keuzes je wilt maken in type producten, merken of winkels. (gemak & genot versus meer geld overhouden)
4. Bepaal welke nieuwe gewoontes je zult moeten aanleren om dit te realiseren.

Ik hoop dat dit je op weg heeft geholpen om voor jezelf een budget op te stellen. Ik zou zeggen, probeer het gewoon dan zie je vanzelf waar je tegen aanloopt.

Loop je nu al tegen iets aan, of wil je praktische tips hoe je geld kunt besparen op de boodschappen, laat me het dan weten.

Voordat je meteen aan de slag gaat, wil je graag nog attenderen op de gratis online masterclass die ik geef.

Wanneer het jou maar niet lukt om geld over te houden, wanneer je nu écht serieus aan de slag wilt met jouw (spaar) doelen, schrijf je dan hier in.

Het is een investering van een uurtje en je kunt het (anoniem) vanuit je stoel thuis volgen.
Ben je er bij? Meld je dan hier aan.