Doe dit om je spaardoelen te halen

We zijn geneigd om te kijken naar wat er allemaal niet lukt. Wat er niet goed gaat. Het lijkt wel of we steeds kritischer worden. Naar ons zelf, maar ook naar onze omgeving.
Heb je geen overzicht op je financiën? Hoor je dan ook dat stemmetje in je hoofd zeggen “wat dom en wat een onzin, zo moeilijk is dat toch niet?

Heb jij je spaardoelen niet gehaald en ben je teleurgesteld in je jezelf?

Had jij je voorgenomen het dit jaar anders te doen, maar is er van alles tussen gekomen?
Het is nooit te laat. En het is zeker niet stom als het even niet lukt.
Want je bent ook gewoon een mens. Bestaat ons leven niet gewoon uit één grote les? Waar er dingen goed gaan, maar waar we stiekem het meeste leren van die dingen die we niet in 1x beheersen? (hoe irritant ook…)

Weet dat het straffen van de dingen die niet lukken averechts werken.
Je kunt veel beter kijken naar wat er wel goed gaat en dat belonen. De kans van slagen is daardoor namelijk vele malen groter.

vier je successen

Om jouw spaardoelen in 2023 deze keer wel te gaan halen, is het dus belangrijk dat je elk succes gaat vieren, hoe klein ze ook lijken.
We komen namelijk pas in actie als we er wat voor terug krijgen Dit werkte vroeger al zo met primaire beloningen zoals eten, water en seks. Tegenwoordig gaat dat ook steeds meer over geld, roem, macht , status ,goedkeuring of dus ook over het behalen van jouw spaardoelen!

Hoe kun je dit in je voordeel gebruiken?

Jouw hersenen onthouden beloningen en willen het nog een keer.
Je hersenen zijn continue opzoek naar aanwijzingen om beloond te worden. We zijn er dol op.
Je koppelt een bepaalde situatie automatisch aan de beloning.

Als je dit weet en jouw successen structureel gaat belonen, is de kans groot dat je het blijft herhalen.
Kortom als er voordelen zitten aan geld op zij zetten, je beloont jezelf hiervoor… guess what… je krijgt de smaak te pakken en zet door!

Zorg voor directe beloningen om gemotiveerd te blijven.

Als je weet dat je pas in actie komt als je beloond wordt, dan kun je dat ook slim inzetten.
Zorg ervoor dat je de toekomstige beloningen naar voren haalt. Dus een spaardoel behalen (de uiteindelijke beloning dus) over 10 jaar is veel te ver weg om nu in actie te komen. De tijd tussen je actie en je beloning moet niet te lang duren.

Maak je spaardoelen daarom kleiner, zodat je elke week of maand iets te vieren hebt wanneer je ze bereikt hebt. De feestjes hoeven niet altijd wat te kosten, dat kan ook een fijne wandeling of een lekker bad zijn.

Weer stof om over na te denken tijdens deze dagen.
Aansluitend op dit onderwerp, nam ik trouwens deze week ook een nieuwe podcast op. #65 Dit is de sleutel tot succes voor het behalen van je spaardoelen. Want naast het vieren van je successen, zijn er nog meer essentiële stappen die nodig zijn om jouw spaardoelen voor 2023 te gaan rocken!