Een inkomen van een ton, maar toch een lege spaarpot

Wie veel verdient, houdt niet automatisch veel geld over.

Dit was de kop van een groot artikel in het NRC een aantal maanden geleden, waar ik mijn verhaal vertelde als budgetcoach voor hogere inkomens. Daarin zijn ook klanten die hielp geld te sparen aan het woord.    

Er wordt zo vaak te makkelijk gedacht, dat wanneer je een goed salaris hebt, je ook meer geld overhoudt. Maar zo simpel is het niet.

Ik zal een aantal stukjes uit het NRC artikel met je delen. Waarschijnlijk herken je jezelf hierin en snap je beter waarom je nu geen geld overhoudt, zelfs met een prima inkomen.

Met een gezamenlijk maandinkomen van 7.000 euro zitten Hanneke (36) en haar man allesbehalve krap. Zij werkt drie dagen in de week bij een telecomaanbieder en heeft daarnaast, net als haar man, een eigen bedrijf. Samen komen ze goed rond en hebben ze, met hun tweejarige zoon, een vrij luxe leven – en tóch lukte het hun lange tijd maar niet om te sparen. „Bijna alles wat binnenkwam, ging er ook weer uit.”

Ze schakelden een budgetcoach in, gespecialiseerd in hogere inkomens, om inzicht te krijgen in al hun uitgaven en om beter te leren sparen. Voor een nieuwe keuken, maar ook om een betere financiële buffer op te bouwen. „We zijn best geschrokken hoeveel geld we aan bepaalde dingen uitgaven. Daar konden we veel op besparen.”

Ik probeer mensen bewust te maken van de reden waarom ze bepaalde dingen kopen



Carolien Vos, budgetcoach voor mensen met hogere inkomens, ziet dat veel van haar cliënten kampen met wat ze ‘leefstijlinflatie’ noemt: het fenomeen dat mensen meer besteden naarmate ze meer gaan verdienen. „Mensen die een hoger inkomen hebben, permitteren zich vaak meer luxe en gaan meer uitgeven”, zegt Vos. De fiets wordt ingeruild voor een auto, het huurhuis wordt een groot koophuis en in plaats van meubels van IKEA komen er designspullen. „Daardoor houden mensen onderaan de streep niet méér over dan toen ze hun lagere inkomen nog hadden. En een buffer bouwen ze nauwelijks op.”

De cliënten van Vos komen vaak naar haar toe omdat ze meer willen sparen. Soms vanwege een grote uitgave in de toekomst, soms om spaargeld achter de hand te kunnen houden voor financieel slechtere tijden. „Ze zeggen: ik werk elke keer harder en verdien meer, maar ik hou niks over”, zegt Vos. „Aan dat onvermogen zit ook een beetje schaamte vast.”

Hulptrajecten begint ze door cliënten te vragen wat ze willen bereiken, en concrete doelen te formuleren. De volgende stap is kijken naar al hun inkomsten en uitgaven. „Dan is de vraag: waar kun je in snijden?”, zegt Vos. „Bij deze doelgroep gaat het niet zozeer om alles zo goedkoop mogelijk te willen doen, maar om vast te stellen wat iemand belangrijk of juist minder belangrijk vindt.

„Bijna iedereen kan wel één of meer abonnementen opzeggen waar hij geen waarde aan hecht”, zegt Vos. „Maar soms zit het verschil ook in iets minder luxe boodschappen kopen, wat minder vaak eten bestellen of uit eten gaan of minder online shoppen. Mensen geven vaak uit verveling of gemak geld uit wanneer ze het hebben.”


Uiterlijk vertoon


Veranderen van iemands uitgavenpatroon is een kwestie van gedragsverandering, zegt Vos. „Ik probeer mensen bewust te maken van de reden waarom ze bepaalde dingen kopen”, vertelt ze. „Dat gaat vaak over uiterlijk vertoon. Mensen kopen de dingen waarvan ze denken dat hun omgeving ze belangrijk vindt.”

Hanneke en haar man, die ongeveer drie maanden geleden een budgetcoach inschakelden, besparen nu naar eigen zeggen rond de 1.300 euro per maand. Bij hun vaste lasten viel weinig te winnen, dat hadden ze zelf al goed ingeschat. Maar door al hun variabele uitgaven een aantal maanden te registreren, zagen ze dat boodschappen en kleding de grootste kostenposten waren.

„We bestellen veel minder kleding en kopen onze boodschappen veel bewuster”, zegt zij. Voorheen gooide ze aan het einde van de week vaak eten weg. „Nu doen we één keer in de week boodschappen voor de hele week. Daardoor kopen we veel minder onnodig eten.”

Het is dus echt mogelijk om te sparen zonder daar alles voor op te geven…

Wil je weten wat daar voor nodig is? Kom dan naar de gratis masterclass waar ik in 5 stappen uitleg hoe jij je financiële doelen kunt halen.

Ben je er bij?