Hoe jij je spaardoelen kunt bereiken

Hoeveel mensen zeggen niet heel makkelijk, je kunt toch gewoon geld opzij zetten? Elke maand gewoon sparen wat je over hebt?

Het klinkt allemaal zo logisch. Toch gebeurt het niet. Of niet vaak in ieder geval.

Waarschijnlijk weet je inmiddels wel dat ik geldzaken niet alleen benader vanuit de cijfertjes, maar des te meer verdiep ik me in ons gedrag en waarom we de dingen doen die we doen. In mijn ogen heb je namelijk meer dan nodig dan een excelsheet met inkomsten en uitgaven om overzicht te houden op je financiën. Want weten en doen is écht wat anders…

Wanneer we plannen maken, richten we ons vaak op het einddoel, het resultaat, het spaardoel in euro’s.


Maar we denken onvoldoende na over de daadwerkelijke actie.
En wat je aanzet om tot actie te komen.

Wat is dat toch?

Je kent het vast wel. Deze maand beloof je echt aan jezelf om meer geld te gaan sparen. Op zich een goed plan natuurlijk. Maar je vergeet deze intentie aan een “cue” te koppelen.
Huh wat bedoel ik ?

Koppel er een specifieke tijd, plaatse of actie aan.


Wanneer ga je dan meer geld opzij zetten? Wat is het moment dat je het daadwerkelijk gaat doen?

Hoe kun je het dan slimmer formuleren?

“Zodra mijn salaris gestort is, zal ik direct en automatisch elke maand € 500 op mijn spaarrekening storten en daar ook laten staan zodat ik binnen een jaar € 6.000 gespaard heb”.

Probeer het maar eens zelf in te vullen : Als… gebeurt, dan doe ik….met al resultaat…

“In de ochtend , zodra ik beneden kom, haal ik eten uit de vriezer, zodat ik einde dag niet meer hoef na te denken wat ik ga koken en niet in verleiding kom om eten te bestellen”.

Zodra je een cue (een actie/gewoonte die je al deed) koppelt aan je actie, is de kans vele mate groter dat je je doelen ook daadwerkelijk haalt. Je hoeft er veel minder bij na te denken.

Zolang jij je intenties vaag houdt, zal het resultaat ook vaag zijn.


Hoe duidelijker en gedetailleerder je bent, hoe makkelijker te begrijpen en makkelijker jij je doelen bereikt.

Op het moment dat jij je nieuwe acties koppelt aan gewoontes die je al (automatisch) deed, zullen je hersenen het heel makkelijk aan elkaar vast plakken.

Je brein bestaat uit meerdere delen, waarvan je reptielen brein het deel is wat niet houdt van verandering. Je reptielenbrein houdt je graag waar je nu bent, in je comfortzone. Dit deel fungeert vol automatisch. Op het moment dat je acties koppelt aan de triggers en acties die je vol automatisch doet, vindt jouw brein dit prima.

Wanneer jij bijvoorbeeld elke week gaat sporten, koppel hier dan de nieuwe gewoonte aan om op je bank app te kijken hoe jij je uitgaven voor die week hebt gedaan.

Het lijken soms kleine onnozele stapjes, maar o zo belangrijk om je nieuwe gedrag en gewoontes te automatiseren… met als resultaat slimmer met je geld omgaan en meer geld overhouden… Do I need to say more?