Hoeveel financiële buffer heb je nodig?

HOEVEEL FINANCIËLE BUFFER HEB JE NODIG?

Deze vraag krijg ik bijna dagelijks, dus ik dacht, tijd voor een BLOG!

Aan de ene kant wil je genieten van de leuke dingen nu, waardoor het geld er vaak doorheen vliegt. Aan de andere kant zou het ook heel fijn als je een financieel vangnet zou hebben voor onverwachte uitgaven of om tegenslagen op te kunnen vangen.

Het antwoord erop is ook niet zo simpel en is sterk afhankelijk van jouw levensstijl, uitgavenpatroon, hoe jij de toekomst ziet, maar ook hoeveel zekerheid je wilt inbouwen.


Hier heb je een buffer voor nodig.


Ik maak altijd onderscheid tussen verschillende categorieën, zodat je per post een buffer kunt opbouwen. Je kunt hierbij denken aan onvoorziene uitgaven zoals eigen risico kosten voor zorg, onderhoud aan huis, tuin en auto, maar ook vervanging van een auto of bank.

Het NIBUD geeft ook advies over hoeveel buffers te moet hebben.
Echter ben ik van mening dat je dit niet klakkeloos moet overnemen en ben ik het in deze berekening echt niet met ze eens.

Er ontbreken bijvoorbeeld nog buffers zoals het tijdelijk opvangen van inkomensverlies. Ik spreek uit eigen ervaring, waarbij ik door meerdere faillissementen mijn baan ben verloren en een groot deel van mijn inkomen kwijt raakte. Ben je in loondienst, dan heb je recht op een WW uitkering. Maar let op: dit is “slechts” 70% van het laatste verdiende loon met daarbij met een maximum uurtarief. Net jammer als veel meer verdiende dan dat…

Ben je zelfstandig ondernemer, dan zul je een nog hogere buffer moeten opbouwen, mocht de omzet tegen vallen.
Daarnaast zou ik goed kijken naar de opbouw van je pensioen en of dit voldoende is. Wellicht wil je sparen voor kinderen die gaan studeren of je hypotheek eerder aflossen.
Allemaal zaken om rekening mee te houden en die afhangen van jouw persoonlijke situatie en daarom vind ik een standaard online advies niet zonder risico.

Hoe groot moet mijn buffer zijn?


Ik adviseer gemiddeld tussen de 3-6 maanden aan uitgaven die je als buffer achter de hand moet hebben. Dit is het bedrag waar je dus niet de vakanties van betaalt, maar echt de noodzakelijke kosten zoals eerder genoemd. Nogmaals dit is een hele globale richtlijn.

Ze noemen dit ook wel een run-way. Hoeveel maanden kun je vooruit, wanneer je inkomen volledig weg zou vallen? Hoe zit dat bij jou? Weet jij dit?

Zo bouw je je spaarpotje op.


Wanneer ik met klanten aan de slag ga, bepalen we eerst hoe groot de gewenste buffer moet zijn. Die moet passen binnen het jaar en maandbudget en dan kan er elke maand een bedrag opzij worden gezet voor het opbouwen ervan. Door dit automatisch te doen, maak je het jezelf makkelijk.

Het NIBUD adviseert om 10% te sparen van je inkomen. Ik vind dit zelf een spannende uitspraak, want het is heel persoonlijk wat je nodig hebt. In vele gevallen is 10% sparen echt te weinig. Stel je verdient als gezin netto 5.000,-, dan betekent dat 6.000 sparen per jaar. Hier kan je net een maand zonder inkomen van rondkomen…

Zet het geld weg op een rekening waar je bij kunt komen.


Op dit moment is het natuurlijk zo, dat geld wegzetten op een spaarrekening je niks extra’s oplevert met de rentes van tegenwoordig en de verleiding is groot om dit anders te doen.
Ik adviseer wel om je buffer op een spaarrekening te zetten, waar je elke moment bij kunt. Wanneer je wasmachine kapot is, wil je dit ook direct kunnen kopen en betalen. Dan moet je natuurlijk niet in de verleiding komen om het eraf te halen voor anderen dingen….

Krijg je het nu lichtelijk benauwd omdat je die buffers echt nog niet voor elkaar hebt? Of het wel probeert, maar elke keer weer opsnoept? Of dat je naast buffers nog veel meer op je wishlist hebt staan om nog te doen, maar niet lukt?

Dan deel ik graag mijn 5 gouden tips met je hoe je meer geld overhoudt.