Houd geld over voor leuke dingen

Deze week ben ik begonnen in het boek van Roland Kahn, een biografie. Misschien denk je nu, wie??? Voor mij een groot inspirator als het gaat om je dromen volgen en alle kansen pakken die er zijn. Één van zijn levenmotto’s is dan ook: “if you can dream it, you can do it.”

Als kleine jongen droomde hij van een kleding winkel voor tieners. Jaren later is zijn imperium uitgegroeid tot 600 winkels en 6000 mensen in dienst. Niks is onmogelijk.

11 jaar heb ik gewerkt bij Coolcat als verantwoordelijke voor de inkoopafdeling van deze topondernemer. Helaas hoort tegenslag ook in het leven en eindigde deze droom uiteindelijk in een faillissement.

Tijdens het lezen van dit boek ging ik echt even terug naar die tijd. Mensen vragen me vaak wat mijn achtergrond is en zijn dan verbaasd over de totaal andere richting die ik gekozen heb als financieel coach.

Ik kocht kleding in voor 100 miljoen verkoopwaarde.

Toch zie ik veel overeenkomsten. In de tijd dat ik als inkoper aan de slag was, heb ik zoveel geleerd van hoe je met een budget om moet gaan. Alleen ging dat toen niet om een paar duizend euro in de maand, maar om vele miljoenen.

Zoals ik met de inkoopbudgetten bij Coolcat omging, zo leer ik nu anderen ook om te gaan met hun persoonlijke/ huishoud budget.

Het geheim van slim met geld omgaan, ligt in de “open to buy”

Open to buy is een vakterm binnen retail, wat betekent dat je niet in één keer je budget uitgeeft, maar een potje achter de hand houdt. Voor het geval je bestsellers wilde bijkopen of juist geld nodig had wanneer de verkopen toch tegen vielen.

Veel mensen hanteren in hun persoonlijke financiën geen “open to buy”, maar een “close to buy”. Oftewel ze laten geen enkele ruimte voor onverwachte dingen of mooie dromen in hun maandelijkse budget.

Als inkoper maakte ik per jaar en per seizoen een budget en verdeelde dat over de juiste categorieën. Broeken, rokken, T-shirt, jassen en sweaters. Je kunt dit eigenlijk wel vergelijken met je eigen uitgaven zoals woning, boodschappen, kleding, verzekeringen etc.

Als je een plan maakt, denk je op dat moment alles te weten en het risico als inkoper was dan ook dat je alles in 1x inkocht. Een product ziet er goed uit en je besluit er meer van te kopen. Toch deed ik dit niet. Ik liet altijd ruimte open voor het onverwachte, je kunt de toekomst toch nooit helemaal voorspellen.

Want stel nou dat je een paar maanden later een beter item kunt kopen. Wat doe je dan als je geen budget meer hebt? Precies.. dan heb je spijt. En erger nog, dan zit je in spanning omdat je een noodzakelijke rekening niet kunt betalen.

Wat doe jij als je iets wilt kopen, maar geen geld meer hebt? Je kunt niet meer kopen dan je hebt toch?

Hoe fijn zou het zijn als je elke maand wat geld “open to buy” hebt voor zowel de onverwachte dingen, als voor de leuke spontane dingen?

Dit geldsysteem hanteren, maakt geld zoveel leuker en minder ingewikkeld.

Om je verder op weg te helpen, heb ik een gratis video training gemaakt, waar ik nog 3 trucs met je deel hoe jij geld overhoudt, zonder daar je lifestyle compleet voor om te hoeven gooien.

Ben je benieuwd hoezo anderen het wel lukt en jij nog steeds van salarisstrook naar salarisstrook leeft? Vraag hem dan vandaag nog aan!