Je brein houdt je voor de gek!

Hoezo weten we wel wat we moeten doen, maar doen we toch wat anders?

Je wilt nu lekker eten en drukt op de knop bestellen en bezorgen, ook al heb je de koelkast vol liggen met boodschappen, maar je hebt geen zin om te koken. Je wilt nu gewoon even shoppen, want daar word je altijd blij van. Ons brein gaat voor korte termijn geluk en wilt dat je je nu goed voelt. Later is voor later.

Omdat we nu keuzes maken om ons beter en fijner te voelen, “vergeten” we dat daarmee onze toekomstdoelen vaak verder van ons vandaan drijven. Maar daar hebben we nu geen last van, dus blijft de situatie zoals het is.

Hoe kan dat toch? We zijn toch wel in staat om geld op zij te zetten voor de dingen die écht belangrijk zijn? Waarom lukt het dan toch niet?

Dit komt door ons reptielenbrein….Pas op dit wordt even een theoretische uitleg 😉, ik probeer hem zo makkelijk mogelijk uit te leggen.

Je hersenen bestaan uit 3 delen:
1. Menselijke brein of rationele brein
2. Emotionele brein of zoogdieren brein
3. Reptielenbrein

Elke deel van het brein heeft zijn eigen functie.

Het menselijke brein helpt je weloverwogen beslissingen te nemen, logisch na te denke en je “gezond verstand” te gebruiken. Dit is het deel dat tegen je zegt dat het verstandig is om niet teveel geld uit te geven en geld opzij te zetten, just in cause of emergency.

Het emotionele brein vertaalt alle prikkels die binnenkomen in wat we zien, horen, voelen, proeven en ruiken op relevantie. Dat betekent dat dit deel van je brein alle informatie vergelijkt met jouw herinneringen en ervaringen. Dit kan positief zijn of negatief.

Op basis van deze screening zal je brein vertellen om iets wel of niet nog een keer te doen. Zo kan het doen van een nieuwe aankoop een fijn gevoel geven en wordt er dompamine vrijgemaakt. Kans op herhaling is dan dus groot.

Het reptielenbrein is het oudste gedeelte van je hersenen en doet alles op de automatische piloot en vanuit overleven. Je reptielenbrein houdt niet van verandering, en laat jou graag in je comfortzone zitten, uit zogenaamde veiligheid. Dit maakt het dus ook zo lastig wanneer je je gewoontes wilt aan passen. Je reptielenbrein houdt zich vast aan wat je altijd al deed. Je reptielenbrein wilt zich fijn voelen en wilt pijn vermijden.

Nu komt het slechte nieuws, de meeste beslissingen die je maakt, maak je met je emotionele & reptielen brein en niet met je menselijke of rationele brein. Oftewel we blijven liever doen wat we deden, ook als dat betekent dat het pijn gaat doen in de toekomst…

Maar gelukkig zijn er heel veel trucjes & tips om jouw brein te resetten. Het vergt doorzettingsvermogen om nieuwe gewoontes aan te leren. Doen, doen, doen en dan ga je het vanzelf automatisch DOEN. Het is niet altijd makkelijk, maar als je door hebt hoe het werkt, dan zal je zien dat je zelf in control bent in de keuzes die je maakt.

One day ? Or day one? You decide.

Ik help je er graag bij, wanneer jij jouw oude gewoontes over de balk wilt smijten en je nieuwe gewoontes wilt aanleren. Zodat jij niet alleen nu een lekker leven hebt, maar ook zorgeloos naar de toekomst kan kijken!