Je salaris zegt niks over hoe rijk je bent

Ik ken mensen die meer dan een ton per jaar verdienen, maar toch niet gelukkig zijn.
Maar maakt geld dan écht niet gelukkig?

Wat ik in ieder geval zeker weet, is wanneer er een tekort is aan geld, je dit vaak ongelukkiger maakt. Je kunt niet de dingen doen die je zou willen. Je maakt je structureel zorgen hoe je de maand moet rondkomen. Dit levert je stress op wat een grote invloed heeft op je geluk.

Ik denk dat geld dus wel degelijk gelukkig maakt. Het gaat er alleen wel om wat je er mee doet en waar je het aan uit geeft. Maar wat als je een goed salaris hebt en je voelt je toch niet rijk? Wat is er dan aan de hand?  

Rijk zijn is wat anders dan je rijk voelen


Toen ik online op zoek ging naar de betekenis van rijk, kwam ik op de volgende omschrijving: “Veel geld en goed bezittend”.
Dat is mijn ogen nou ook precies waar het mis gaat! Je beoordeelt rijk of arm wanneer iemand veel geld heeft of als iemand “goed” bezit. Oftewel je kijkt naar wat er op iemand zijn rekening wordt gestort en naar materialistische dingen.

Belevingen versus spullen

Maar je voelt je pas écht rijk, wanneer je dit geld besteedt aan belevingen en ervaringen, blijkt uit onderzoek. Wanneer je dit samen met iemand beleeft, zal het je een nog beter gevoel geven. Een rijk leven gaat dus helemaal niet over hoe vermogend je bent of hoeveel je verdient, maar over de vrijheid die je hebt om zelf de keuze te maken wat je er mee kunt doen en met wie.

Weet je waar ik echt blij en gelukkig van word? Als ik bij mijn ouders op visite ga en mijn vader de openhaard aan doet. Het doet me denken aan vroeger. Ik kan enorm genieten van het knetterde geluid en de geur van het hout dat langzaam opbrandt. Gezellig met het gezin rond het vuur kunnen zitten met een goed glas wijn.

Mijn grote wens? Een openhaard bij ons thuis, dat lijkt me echt gaaf.

Ga ik het doen? Nee, het is een te dure uitgave en bovendien teveel gedoe.

Wat zijn dan nu mijn alternatieven? Voor het ultieme gevoel, rijd ik naar mijn ouders en beleef dit samen met hun. Optie 2 is een vuurkorf buiten voor 2 tientjes. Optie 3 is een openhaard via youtube streamen op de TV.

Kijk naar wat je wel hebt.


Zelfs met een goed inkomen, kun je niet alles kopen wat je wilt. Als je continue bezig bent met dingen die je niet hebt, zal het nooit genoeg zijn.

Durf jij kritisch te kijken waar jouw geld naar toe gaat? Zijn dat nou de dingen die je écht belangrijk vindt? Stel jezelf de vraag, wat maakt dat ik dit zo graag wil hebben of zou kunnen doen? En wat moet ik ervoor laten om dat te kunnen realiseren. Alleen dan gaat het je lukken dit ook te doen!

Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet.