Jij kiest waar geld naar toe gaat

Weet jij waar je geld elke maand naar toe gaat? Of verdampt het elke maand en wacht je met smart weer op de volgende salaris storting?

Voordat we kinderen kregen, leefden wij als Goden in Frankrijk. We konden ons veel luxe permitteren. Mijn salaris steeg erg jaar, maakte snel stappen in mijn carrière. Kortom enorm ambitieus, een eigenschap die overigens nooit is verdwenen. Daarmee werd ik beloond met een prima salaris.


We gingen elke week uit eten, gingen regelmatig op vakantie en konden makkelijk kopen wat we wilden. Ik werkte in de mode en je raadt het al, het shoppen van nieuwe kleding is dan ook zeker mijn hobby! We hadden een huishoudelijke hulp, omdat ik vond dat we het wel erg druk hadden en dat voelde ook echt als pure luxe.


Allemaal keuzes die we maakten, op basis van het inkomen dat er binnen kwam. Je past simpelweg je levensstijl & uitgavenpatroon aan het bedrag wat je op dat moment kan besteden.

Toen wij onze oudste dochter kregen, gingen we beide 4 dagen werken. Naast het inleveren van een fors bedrag aan salaris, kwamen er zoveel nieuwe uitgaven bij. Kinderopvang, kinderkleding, babymelk, een compleet nieuwe kinderkamer, een kinderwagen, etc. Want ja, het is super belangrijk dat je baby in een degelijk, nieuw, trendy bedje ligt toch? Ik heb ergens gelezen dat een kind je ongeveer een ton kost! Wow!


Maar goed, dat is wel negatief benaderd, natuurlijk kregen wij er veel voor terug, een prachtige dochter. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.


Dit was onze eerste grote life event waar we keuzes moesten maken. Want je hoeft niet gestudeerd te hebben om te snappen dat je met minder inkomen en een hoger uitgaven patroon ergens in de knel komt te zitten.
Keuzes maken dus.


De restaurant bezoekjes planden we terug en de wintersportvakantie sneuvelde. Nou dat zijn nog niet eens de meest spannende keuzes zou je zeggen toch? O ja, we gingen ook minder sparen…
Een hele interessante beslissing als ik er nu over nadenk. Dit betekent dat we geen/nauwelijks concessies deden op onze oude gewoonten. We bleven eigenlijk bijna doen wat we al deden. Maar wel met wat minder grote spaarbuffers. Dat kon ook, we verdienden allebei nog ruim genoeg om onvoorziene kosten op te kunnen vangen. We voelden niet de noodzaak echte keuzes te maken.


Al snel kregen wij nog een dochter. Ja, je raadt het al…die had ook een mooie babykamer nodig. Een tweelingwagen werd aangeschaft en we kregen 2x opvangkosten…en ga zo maar door.


Zeker met 2 kinderen in de opvang, waren dit echt mega uitgaven. Opnieuw kijken waar we moesten schrappen. Ja, de huishoudelijke hulp moesten we nu maar opzeggen. Opmerkelijke, als je denkt dat je te druk bent om je huis zelf schoon te maken wanneer je met z’n tweeën bent. Wanneer je 2 kleine kinderen hebt, een full time baan waarin ik ook nog veel op reis was en weg van huis, dat je dan de keuze maakt om je fijne hulp op straat te zetten…
Anyways, het scheelden ons veel geld in de maand en er moest toch bespaard worden.


De meeste uitdagende keuzes die me moesten maken, was toen mijn man besloot zijn baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen zonder nog zicht op directe inkomsten. Onze kinderen waren nog klein en ik werd de kostwinner van het gezin. Ik wilde hier bijna typen kostwinnaar😉


Van 2 salarissen, naar 1 salaris was wel een uitdaging. Ik heb van huis geleerd, als het net niet kan, dan kan het toch. Vanaf dit moment zijn we pas echt goed gaan werken met een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Kritisch gekeken naar wat we belangrijk vonden en wat we zo wilden houden.
Maar we moesten ook echt dingen (lees luxe zaken) loslaten en keuzes maken in wat we nu écht belangrijk vonden. Kinderopvang werd te duur en moesten we nu creatief oplossen. De krant werd opgezegd, de boodschappen deed we zoveel mogelijk in 1 x voor de week. De lunches onderweg werden vervangen door broodjes mee.


Allemaal keuzes, en wel onze eigen keuzes. Het was ons besluit om bewust van 1 salaris tijdelijk te moeten leven. En dat betekent een nieuw uitgavenpatroon.
Trots kijk ik ook terug naar deze grote beslissing. Het heeft ons zoveel gebracht. Een hoop vrijheid en mogelijkheden om je leven anders in te richten.
Keuzes maken geeft dus ook een duidelijke richting wat er nu echt toe doet.


Ik hoor mensen zeggen wanneer ik binnenstap. “ja dan ga jij me zeker vertellen dat ik moet stoppen met roken? Of dat ik mijn abonnement op de Linda moet opzeggen? Nee, dat doe ik niet. Jij bepaalt zelf wat jouw keuzes zijn, wat je belangrijk vindt. Die keuzes kunnen ook per fase van je leven verschillen en een hele andere waarde krijgen.


Kijk maar naar mijn voorbeeld van de huishoudelijk hulp. Eerste heel belangrijk (dacht ik…) en daarna toch een keuzes om los te laten.
Stel je eens voor we die keuzes eerder hadden gemaakt, wat zou er dan extra op onze spaarrekening hebben gestaan? Met een snel sommetje kom ik uit op € 7.800 uit voor 3 jaar hulp.


Wat zijn jouw keuzes? En alles is ok, als je geld maar gaat naar de dingen waar je écht gelukkig van wordt.