Wanneer je lastig kunt kiezen

Geen keuze is ook een keuzes

Deze week had ik meerdere gesprekken met klanten, waar ik het onderwerp “keuzes” besprak.
Het gesprek waar écht niemand op zit te wachten, want keuzes maken klinkt altijd zo definitief. Alsof je iets verliest wanneer je ergens voor “moet” kiezen.

Bovendien bevind je je waarschijnlijk in een omgeving , waar het vaak lijkt dat het ook niet altijd nodig is om keuzes te maken. Er is veel mogelijk, zeker met een goed inkomen en daarom heb je het gevoel dat alles kan. Er kan ook veel, begrijp me niet verkeerd, maar ALLES?

Het gevoel niks te willen missen.


Je hoeft je Instagram maar te openen en je wordt met je neus op de feiten gedrukt wat je allemaal nog niet hebt. De mooiste nieuwste trends kom je meerdere malen tegen. Het gebeurt onbewust dat jouw brein op een gegeven moment zelf een beslissing maakt en jou vertelt dat je dit ook wilt hebben. Het gevoel om niks te willen missen, wordt hier enorm aan gewakkerd, omdat je continue blootgesteld wordt aan koop-prikkels. Zo is de “keuze” snel gemaakt om hier aan toe te geven.

Verslaafd aan de prikkels


Het gaat zelfs zo ver, dat je brein gevoelig is voor het steeds weer op zoek gaan naar nieuwe prikkels. Het effect van toegeven aan deze verleidingen zorgt namelijk voor een kort termijn geluksgevoel. Dit kan zo verslavend werken, dat je steeds weer op zoek gaat naar nieuw dingen om te doen of te kopen om je fijn te voelen.

Geen beslissing, is toch een beslissing.


Ik zie het misschien wat rationeel, maar je hebt altijd een keuze om iets wel of niet te kopen. Alleen wil je die beslissing niet altijd maken.
Maar geen keuze maken, is ook een keuze. Als je namelijk nu niet wilt kiezen en door blijft gaan met al je geld uitgeven, dan betekent dat automatisch dat dit consequenties heeft voor je spaarrekening op de langere termijn. Dus je maakt wel degelijk een keuze, alleen niet heel bewust laten we zeggen.

Keuzestress


Wanneer je voldoende kunt spenderen, zul je ook minder keuzes hoeven te maken, dan wanneer er weinig geld voor handen is. Waar je alleen nog meer tegen aanloopt, is keuzestress, want er zijn zoveel opties die je kunt afwegen. Dat is waarom het zo moeilijk is om de juiste beslissingen te maken…met het gevolg keuzestress…

Mijn tip: Stel jezelf vandaag nog de vraag: wat vind je écht belangrijk? Waar word je écht blij van? Waar kan je écht van genieten? Houd eens een lijstje bij
voor een week en schrijf op welke dingen er écht toe doen. Die mogen geld kosten, maar hoeft niet.

Leg deze eens naast alle uitgaven die je in diezelfde week hebt gedaan. Waar zitten de verschillen? Waar ga je op basis van deze uitkomsten, komende weken andere keuzes maken?

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb om anders te kijken naar “keuzes maken”.
Wil je me hieronder laten weten wat jouw conclusies waren?