Stop met je geld door de plee te spoelen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind 1 juli altijd zo’n momentje om even de thermometer erin te hangen om te zien waar ik sta.
Dan heb ik het niet over het meten van de zomerse temperaturen van deze week, maar over de status van je bank & spaarrekening😉


Als het goed is, ben je op de helft van je spaardoelen die je met jezelf had gesproken toen je het nieuwe jaar in ging met een champagne glas in je hand.
Hoe sta je er voor? Is het gelukt? Of valt het wat tegen……..👀

Zal ik eens heel eerlijk zijn? Ik heb mijn spaardoelen niet helemaal gehaald. Ik ben ook maar een mens hè? Natuurlijk kan ik de schuld geven aan de boodschappen die met 15% zijn gestegen, of de energie rekening die omhoog schoot, maar hier ligt slechts een deel van de oorzaak.

Als ik dit afgelopen half jaar echt eens heel eerlijk evalueer, kom ik erachter dat er toch wat hardnekkige gewoontes zijn, die me onnodig geld hebben gekost. Ik maak thuis heel braaf een lijstje met het weekmenu. Noem het ouderwets of overgeorganiseerd, het geeft rust in ons gezin én onze portemonnee. Ik laat altijd vrijdagavond open, zodat we óf de restjes kunnen opmaken, óf iets uit de vriezer kunnen halen. Goed doordacht plan zou je zeggen.


Op de een of andere manier, gebeurt het -bijna wekelijks- dat we niet iets uit onze eigen keuken toveren op vrijdagavond, maar vaak in de verleiding komen om wat af te halen, te bestellen of zelfs spontaan in een restaurant belanden.


Stiekem sluipen de oude gewoontes erin zonder dat je er erg in hebt.


Je kent het vast wel, met het “excuus”, ik heb het verdiend, of ik ben nu echt te moe om nog te koken. Zelfs een soepje opwarmen is dan ineens een onwijze opgave. Nu ik het zo opschrijf, realiseer ik me dat ik met dit gedrag inmiddels een nieuwe (zucht…slechte )gewoonte heb gecreëerd. Want zelfs mijn kinderen zijn blij als ze niks zien staan op het lijstje van vrijdag, want ook zij weten inmiddels hoe laat het is. “Zullen we dan maar lekker sushi bestellen mam, dan hoeven jullie niet te koken”?

En daar zeg ik dan natuurlijk geen “nee” tegen…

Als ik dit gedrag verder analyseer, moet ik ook toegeven dat er nog een achterliggende overtuiging achter zit. Eentje die je ongetwijfeld zult herkennen. Je kunt het je permitteren. Er zijn periodes waar we minder konden besteden en toen waren deze verleidingen veel minder aanwezig. Maar dat je je het kunt permitteren, hoeft het nog niet te betekenen dat je het ook moet doen. (note to self).

Ik beloof mezelf voor komend half jaar geen geld meer door de plee te spoelen. Want mijn spaardoelen zijn nog nooit zo helder en concreet geweest als nu. Ik weet dus waar ik het voor doe. Het is geen opoffering, want ik heb eigenlijk ook veel liever dat mijn geld naar de écht mooie dingen en herinneringen gaat in plaats van naar een sushi bestelling puur uit gemak, waar je slechts een kwartier van geniet. Af en toe is helemaal prima, maar het moet geen gewoonte worden.

Waar lagen jouw valkuilen en verleidingen afgelopen half jaar? Durf jij dat eerlijk toe te geven aan jezelf? Of gebruik je allerlei excuses waarom het sparen niet lukt?
Wordt het dan ook niet eens tijd voor een half jaar check up of evaluatie? Wat gaat er nou precies in, wat gaat er uit en zijn die keuzes in lijn met wat je écht belangrijk vindt?

Meld je dan aan voor de gratis Masterclass waar ik je dé 5 stappen uitleg die nodig zijn om je spaardoelen te halen.