Waarom potjes aanmaken niet altijd werkt

DE ZIN & ONZIN VAN HET MAKEN VAN POTJES.

Saaaaai….maar waar! Wanneer je grip op je geld wilt krijgen, is het verstandig om te werken met budgetten en is het slim om de bekende potjes te maken.

Werk jij al met potjes?
Een potje voor de boodschappen, een potje kleding, een potje uit eten, een potje interieur etc.


Ja? Top!
Nee? Hoogstwaarschijnlijk omdat je het nut er niet van in ziet, er geen zin in hebt op omdat je misschien denkt dat het je vrijheid beperkt. Vele denken inderdaad dat je hiermee de leuke dingen moet opgeven. Ik zie juist het tegenovergestelde nut ervan, als jezelf van te voren kunt bepalen waar jouw geld (jouw budget) naar toe gaat, dan is er toch niks aan de hand? Jouw geld. Jouw keuzes.   


Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat wij mensen ons maar lastig kunnen beheersen wanneer er geen “restrictie” op zit. We denken vaak te optimistisch en dat we puur op wilskracht wel geld overhouden, maar helaas werkt dat niet zo en zijn we iets wat te positief.

Toch, zet ik ook een grote kanttekening bij het maken van potjes.


Het werken met budgetten en geld potjes is niet per definitie de oplossing om geld over te houden.

Nu wil ik dat systeem niet om zeep helpen, maar er is toch iets wat ik met je wil delen. Ons hoofd is namelijk in staat om deze methode te saboteren.

We houden ons zelf vaak voor de gek. Want als je het potje “uit eten” niet hebt aangeraakt deze maand, verdien je dan een sticker? 😀

Ook als je stiekem weet da het potje “boodschappen” is overstroomt doordat je thuis een uitgebreid menu met lekkere wijnen op tafel hebt gezet?

En in welk potje valt het als je urenlang bij de kapper in de stoel hebt gezeten onder het genot van een koffie en tijdschrift waar je nu eindelijk tijd voor had? Onder persoonlijke verzorging? Of onder het potje “uitjes”?

We zijn in staat ter plekke een ander label op het potje te plakken als het moet.

We vertellen onszelf hiermee dat het geoorloofd is, en dan heb je dus alsnog geen grip op je geld.

Als de totale pot met geld op is, dan is het toch op???

Maak het niet ingewikkelder dan dat.

Dus, ja, maak potjes en budgetten, maar durf er ook over heen te kijken, zodat je altijd het totaal beeld in de gaten houdt. Als een potje is overstroomd, zal je toch een potje in mindering moeten brengen.

Stel jezelf de vraag, als ik dit nu uitgeef, wat moet ik dan laten en is dat me het waard?

Laat gerust een berichtje achter als je wilt delen waar jij tegen aanloopt.