Wanneer ben je financieel onafhankelijk

WANNEER BEN JE FINANCIEEL ONAFHANKELIJK EN WAAROM ZOU JE HET WILLEN?

Het lijkt steeds populairder te worden, financiële onafhankelijk zijn.
Wat is de reden om dit te willen? Welke vormen zijn er? En welke stappen moet je zetten om dit te bereiken?

FIRE financial independence, retire early.

De FIRE bewegingen zijn in opkomst. Zij streven ernaar om nooit meer te hoeven werken dankzij voldoende passief inkomen. Maar wat is het precies? Hier lijkt het gaat over vroeger met pensioen te gaan en eerder te stoppen met werken.

Om financieel onafhankelijk te worden moet je meer dan doen dan alleen sparen.

Het geld wat je over hebt, kun je gaan investeren. Hier zijn verschillende opties voor. Dat kan door te beleggen in aandelen en obligaties, of door te investeren in vastgoed of bijvoorbeeld bedrijven. Dit noemen ze passief inkomen. Het rendement wat er uit komt, genereert inkomsten waar je niet voor hoeft te werken.

Hoe financieel afhankelijk wil je zijn?

Er zijn verschillende manier om dit uit te leggen. Het is best subjectief wat je verstaat onder financieel onafhankelijk.

Uiteindelijk bepaal je je eigen doel waar je naar toe wilt werken, want niet iedereen wilt eerder stoppen met werken omdat ze het simpelweg te leuk vinden.
Maar hoe heerlijk zou het voor je zijn als je wel de vrijheid hebt om de keuze te hebben om het niet meer te moeten doen vanwege geld.

De 7 verschillende vormen van financieel (on) afhankelijkheid.

1. Financieel afhankelijk: Hier ben je afhankelijk van iemand anders zijn inkomen (bijvoorbeeld je partner) of van de overheid. Hier kan je denken ook aan jonge kinderen, maar ook iedereen die niet voldoende is staat is om zich te kunnen onderhouden.

2. Financiële solvabiliteit: je kunt je rekeningen zelf betalen, maar daar is ook alles mee gezegd, er is geen ruimte voor de écht leuke dingen of kunnen sparen.

3. Financiële stabiliteit: Je kunt je rekeningen betalen en je hebt een nood potje opgebouwd voor onverwachte kosten.

4. Tijdelijk financieel onafhankelijk: je beschikt over F* you money : je hebt genoeg geld om even zonder inkomen vooruit te komen (een paar maanden) . Handig als je je baan wilt opzeggen of tijdelijk zonder inkomsten komt te zitten. Je kunt dit geld ook gebruiken om een lange reis te maken of een sabbatical.

5. Financiële zekerheid: Er zit een grote stap tussen 4 en 5. Hier ben je financieel onafhankelijk en kun je leven van de inkomsten en rendementen van je investeringen. Je levenstandaard is nog niet luxe en écht minimaal.

6. Financieel onafhankelijk : Je ben in staat om je vanuit het rendement van je investeringen of vanuit je passief inkomen, je huidige levenstandaard te dekken zonder daarvoor te hoeven werken.

7. Financiële overvloed: Je hebt meer dan genoeg om luxe en lekker te kunnen leven zonder dat je hier voor hoeft te werken. Ze noemen dit ook wel FAT FIRE of FI.

Financiële vrijheid & rust


Ik denk dat vanaf 4 er een hoop vrijheid en rust voor je komt. Ik weet uit ervaring wat het is om F*you money achter de hand te hebben. Het geeft enorme rust om niet die financiële zorgen te hebben wanneer je je baan verliest of zelf een andere keuze wilt maken in je loopbaan.

Om de stap van 4 naar 5 te maken, zul je echt een andere mindset moeten hanteren. Je moet jezelf hier de vraag stellen, ga ik uitgaven doen of investeringen? Dat zijn 2 verschillende manieren om met je geld om te gaan. Het één levert je materialistische zaken op of herinneringen. Investeringen zorgen voor rendement en inkomsten in de toekomst.

Voor mij is stap 6 het streven waar ik graag naar toe zou willen. Ik vind het zeker geen straf om te werken, maar ik zou de vrijheid die het geeft ook enorm waarderen.
Daarnaast geeft geld je de mogelijkheid om de dingen te doen die nog lang op je lijstje staan en er nu niet van komen. Daarbij kijk ik verder dan alleen mezelf, met opgroeiende kinderen kan ik een hoop mooie dingen bedenken die ik hun graag zou willen geven. Het kunnen geven en delen met anderen is voor mij het ultieme geluk wat je met geld kunt doen.

Het geld op zich dus niet het einddoel, maar de mogelijkheden die je er mee kunt creëren. Verder vind ik het belangrijk om ook nu lekker te kunnen leven en wil dan ook niet alles opgeven kosten wat het kost.

Hoezo wil je financieel onafhankelijk zijn?

De vraag is wat wil jij? In welke fase bevind jij je nu en waar je zou je graag naar toe willen? Wat is daar voor nodig om dit voor elkaar te krijgen? Elke stap heeft weer zijn eigen uitdagingen en keuzes die je zult moeten maken.

Ben je bereid vandaag andere keuzes te maken om op lange termijn te krijgen wat je wilt.
Want wie financieel vrij wilt zijn, zal eerst ruimte in zijn budget moeten creëren om de eerste stap te zetten.

Wil jij verder komen in jouw financiële vrijheid? Boek dan een financieel groei gesprek in en ik denk met je mee!