Wanneer je sparen moeilijk vindt

SPAREN MOEILIJK?
GELD SPAREN GAAT INDERDAAD NIET VANZELF.

Geld sparen is niet moeilijk, alleen ik zie teveel mensen het moeilijk maken voor zichzelf.
Oei, dit is nogal een uitspraak… “Ja, maar zo makkelijk is het echt niet”,  hoor ik je denken.
En daar geef ik je eigenlijk ook wel weer gelijk in.

Lekker vaag weer Carolien, is het nou moeilijk of makkelijk?

Ik zal het je uitleggen aan de hand van een aantal voorbeelden.


Gemak boven bewust.


Vol goede moed begin je de nieuwe maand weer met positieve cijfers op je bankrekening. Tot zover gaat het goed. Je hebt ook wel overzicht welke rekeningen er betaald moeten worden. Je heb met jezelf (of met je partner, kinderen, poes, hond, canvia….) afgesproken dat je deze maand alle dagen zelf gaat koken. Na de eerste week gaat het al mis, ineens kwam alles tegelijk, je kwam laat van je werk, de kinderen moesten naar sport gebracht worden en jij besluit toch maar wat te bestellen…

Het is lastig om “nee” te zeggen.


Misschien is dit nog wel één van de lastigste. Want hoe je het ook wend of keert, wanneer je geld wilt sparen en opzij zetten, betekent het toch dat je iets anders niet kunt doen. Dit kan voelen als een beperking in je vrijheid, geluk of zelfs als een opoffering.

Zolang jij dit gevoel blijft accepteren en aan vast blijft houden, sta je jezelf toe om geen “nee” te zeggen.

“Schat, zullen we dit weekend lekker weg gaan? We hebben zo hard gewerkt de laatste tijd”.
Ja, dat is zeker waar, je hebt ook zeker zin om weer eens samen op pad te gaan en te ontspannen.
Maar…je weet ook dat hier nu geen financiële ruimte voor is.

Wat gebeurt er écht als je een keer ‘nee” zegt tegen je vrienden, je kinderen of jezelf?
Onthoud altijd deze regel, wanneer je “nee” zegt, betekent het niet dat je “nee” zegt tegen de persoon zelf, maar je zegt “nee” tegen een uitgave die je niet wilt doen.

Zijn 2 totaal verschillende dingen en die halen we nogal eens door elkaar. Mag je over nadenken deze.


Zo doe je het altijd.


Als jij gewend bent om “zorgeloos” te kunnen shoppen, zonder je ook maar 1 minuut druk te maken over het saldo van je bankrekening (want die reality check komt altijd pas later…), zul je écht je best moeten doen om dit bewust anders te gaan doen.

Niks is zo fijn om lekker te blijven doen wat je al deed en wat je al weet. Dan kan er niks gebeuren en ben je veilig. Tenminste als je daar wilt blijven waar je nu bent…

Wanneer je geld wilt creëren in je budget, zul je dingen anders moeten gaan doen. Ofwel je zult je gedrag en gewoontes moeten aanpassen. Ook deze is niet eenvoudig.

Het verschil tussen weten hoe je moeten sparen en het ook daadwerkelijk doen en volhouden zijn 2 totaal verschillende dingen. Je weet heus wel dat wat er nodig is om geld over te houden. Dat is het makkelijke gedeelte.

Maar hoe verander je nou die hardnekkige patronen en gewoontes die er elke keer weer voor zorgen dat je in dezelfde valkuil trapt?

Yep. Dat is dus het moeilijkste gedeelte…

Need help? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvende sessie van 30 minuten , daar deel ik 2 tips met je, die ervoor zorgen dat geld sparen makkelijker gaat worden voor je.