Zo ga je dit jaar je geplande spaardoelen halen

HOE JIJ HET LAATSTE KWARTAAL GOED DOORKOMT.

De pepernoten liggen al in de schappen, dat betekent dat het laatste kwartaal is begonnen, kun je er al op proosten of moet je nog aan de bak?

Zoals je wellicht weet, probeer ik financiën en geldzaken altijd te vergelijken met een bedrijf.
Dan haal je meteen zoveel emotie (en excuses…) eraf en kijk je veel kritischer naar je situatie.

Toen ik nog in loondienst werkte als inkoopmanager, keek ik wekelijks samen met de finance afdeling hoe onze cashflow positie ervoor stond. Dit was zeker nodig in de periode vlak voor het bedrijf failliet ging, want dan telt elke euro. We deden een check of er genoeg omzet binnen kwam, welke kosten betaald moesten worden en hoeveel budget we te besteden hadden om in te kopen.

1 oktober is zo’n moment om dit ook voor jouw financiën te doen.
Ga je dit jaar je geplande spaardoelen (winst) halen? Welke uitgaven verwacht je nog? Is er nog ruimte voor extra inkomsten? Moet je er nog hard aan trekken of kan je al een beetje achter over leunen?

Evalueer je cijfers.


Om te weten wat je nog moet doen, zul je terug moeten kijken naar de vorige periode. Wat ging er goed? Wat kon er beter?

Hield je geld over? Kon je sparen? Bleef dat geld ook op de spaarrekening? Ik kan nog 100 vragen voor je bedenken, maar schrijf voor jezelf eens een aantal evaluatie punten op.

Daarna kijk je welke actiepunten daarbij horen. Wanneer je onvoldoende gespaard hebt, hoe komt dit dan? Waar lagen jouw verleidingen en welke actie is nodig om dit de komende 3 maanden anders te doen.


Hierbij een aantal tips die je helpen om de komende 3 maanden vooruit te kijken en plannen zodat jij 31 december aan de champagne zit!

Zet je extra inkomsten weg.


As we speak, wordt vandaag kinderbijslag gestort, mits je natuurlijk kinderen hebt en nog thuis wonen.
Wat ik zelf altijd doe, zijn alle bedragen die “extra” binnen komen direct door te storten naar de spaarrekening.
Wanneer je een bonus of iets dergelijks krijgt, komt dat ook vaak in het laatste kwartaal. Dit is ook zo’n bedrag om meteen weg te zetten.

Nieuwe garderode, dit is het moment om te kopen en verkopen.


Dit is ook écht het moment om in de verleiding te komen om weer lekker te shoppen. Winkels liggen vol met nieuwe collectie en staan klaar om jouw te voorzien van de nieuwste outfit. Nu kan ik me voorstellen dat er ook kleding nodig is, zeker wanneer kids eruit gegroeid zijn, maar ruim eerst de kasten op voordat je blind blijft kopen.

Hier liggen ook direct kansen trouwens om je kleding die je niet meer wilt/ past te verkopen.
Ik heb zojuist een aantal pakketten met winter kinderkleding & schoenen verkocht. Hét moment om te verkopen. (zomer kleding dan weer niet… die kun je beter in maart verkopen).

Black Friday! Yeah of nee


Ik verwacht ook dit jaar een vette hype voor black Friday in November waar er flinke kortingen worden gegeven. Dit werkt 2 kanten op, het kan je geld “besparen” wanneer je iets koopt wat je ook daadwerkelijk nodig had en nu goedkoper kunt scoren. Het kost je geld wanneer je de aanschaf eigenlijk niet nodig of gepland had. Maak voor jezelf de balans op wat je écht nodig hebt, want dan is black Friday wel een goede optie.

De dure feestdagen in december


Dit is altijd een duurdere maand dan normaal. Sinterklaas, kerst, oud & nieuw.
Kijk alvast stiekem vooruit wat je verwacht te gaan doen in deze maand. Hier kun je dan rekening mee houden. Wat wil je uitgeven aan cadeaus, kleding, eten en decoratie. Maak hiervoor een budget, want anders geef je altijd meer uit dan je zou willen.

Zie je, het is net een commercieel bedrijf toch als je er zo naar kijkt😉
Profiteer van de extra inkomsten die het laatste kwartaal je biedt en wees scherp op alle verleidingen die op de loer liggen komende tijd…

Ik zou het leuk vinden als je me wilt laten weten of je hier wat mee kan!
Ook wanneer je nu denkt, help! Waar moet ik beginnen??? Stuur me gerust een berichtje!