Zo stop je leefstijlinflatie

Leefstijl inflatie. Wat? In het Nederlands klinkt het een beetje raar. De Engelse vertaling lifestyle inflation klinkt al en een stuk beter.
Ik zal je uitleggen wat het is, hoe het je leven insluipt en tips om er mee om te gaan.  
Heel makkelijk gezegd, betekent het dat je uitgeeft wat je binnenkrijgt. Je uitgaven groeien net zo hard mee als je inkomen.

Als student woonde ik op kamers en moest met weinig rondkomen. Ik had 2 bijbaantjes, maar moest daar alles van doen. Het studentenleven is duur en dan zat ik ook nog op een school voor mode, waar uiterlijk en een mooie buitenkant erg belangrijk waren. Ik moest continue keuzes maken in mijn uitgaven. Erg breed had ik het niet, maar het lukt wel altijd.

Na mijn studie ben ik hard aan het werk gegaan om carrière te maken. Omhoog geklommen van de stagiaire van de assistent naar inkoopmanager en verantwoordelijk voor een behoorlijk budget. Ik klom omhoog in status, positie en salaris.


Ruilde mijn fiets in voor een mooie auto. Mijn all stars voor vette sneakers. Ik kon me steeds meer luxe permitteren. We kochten onze eerste huis met mooie spullen. Hadden fijne zon- en wintersport vakanties. De pizza werd vervangen door luxere restaurants. Mijn eigen lunch vanuit huis liet ik achter wegen, maar haalde een lekker broodje onderweg. Het vlees smaakte toch echt beter bij de slager dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Klinkt dit herkenbaar?


Je verdient het, je werkt er hard genoeg voor, toch?

Dat is dus lifestyle inflation. Je hebt je uitgaven patroon volledig aangepast aan je nieuwe salaris. Super voor de korte termijn, maar killing voor de lange termijn.
Op deze manier kan je absoluut geen lange termijn dromen realiseren of jezelf beschermen tegen onverwachte uitgaven of inkomensverlies. Je bent immers zo gewend om de uitgaven te doen die je doet.

Je inkomen stijgt, je krijgt elke maand meer geld op je rekening. Je zult meer gaan uitgeven, je kan je meer luxe permitteren. Je leeft van salaris moment naar salaris moment.


Je gaat nog harder werken om nog meer te verdienen.

Je zal weer promotie krijgen en je salaris wordt verhoogd. En 1 keer raden wat je gaat doen…juist het uitgeven aan leuke dingen!

Je leeft een fijn leven en hebt steeds meer ruimte om dingen te doen of te kopen die je graag wilt. Het grote gevaar is dat je net zoveel geld “overhoudt” of spaart dan toen je student was. Hoe is dat mogelijk, terwijl je zoveel meer bent gaan verdienen?

Dé 5 tips om leefstijlinflatie tegen te gaan

  •  Zorg dat je wanneer je salarisverhoging wordt gestort, je het verschil direct op je spaarrekening wegzet. Op deze manier kun je ook geen extra nieuwe uitgaven doen.
  • Omring je met mensen met een zelfde levensstijl. Beperk in ieder geval de verleidingen.
  •  Bepaal welke type uitgaven voor jou écht belangrijk zijn en je een goed gevoel geven.
  •  Zorg voor overzicht in je financiën.
  •  Zet al je uitgaven op de juiste prioriteit. Dus van belangrijk naar niet belangrijk. Je weet direct welke uitgaven (die onder aan de lijst…) overbodig zijn en die bedragen kan je op je spaarrekening zetten.

Wees je bewust van life style inflation en wat de consequenties kunnen zijn. Voor je het weet loop je als een ratje in een wiel totdat je zo duizelig wordt dat je er uitvalt…