Zo stop je met geld terug storten van je spaarrekening

Zo stop je met geld terug storten van je spaarrekening

“Ik kan wel sparen, maar ik haal er elke keer weer geld vanaf…”


Oeffff deze week was dit een uitspraak die ik wel heel vaak hoorde.
Dus ik dacht, laat ik hier een blog van maken, want misschien heb jij hier ook last van.

As we speak, kreeg ik 5 minuten geleden een rekening binnen van de contributie van het turnen van mijn dochter à €300,- die ik écht even vergeten was dat hij in deze maand zou komen.

Lekker ook in de maand september die geen 4 maar 5 weken heeft. Dit is niet het bedrag wat ik even van mijn boodschappenbudget af kan halen, dus ja, mijn escape in deze was terugstorten van de spaarrekening…au.

Vol goede moed ben je aan het sparen.


Je hebt netjes ingevoerd dat zodra je salaris wordt gestort, je geld overmaakt naar je spaarrekening. Niks aan de hand zou je zeggen en veilig weggezet.

Alleen…. Blijft dat bedrag (of een deel daarvan) niet altijd in diezelfde maand ook op de bankrekening staan. Hoe kan dat nou toch elke keer en hoe zorg je ervoor dat jouw spaarrekening wel groeit?
Om eerlijk te zijn is het soms ook met vallen en opstaan, kijk maar naar mijn voorbeeld ;-(

Dit zijn de 2 redenen waarom je geld van je spaarrekening afhaalt.


De eerste zijn de onverwachte kosten, zoals contributie, maar ook de gemeentebelasting heeft altijd van die onaangename rekeningen die “ineens” betaald moeten worden. De tandarts is ook zo’n leuke. Het zijn uitgaven waarvan je wel weet dat ze komen, maar toch voelt het vaak onverwachts.

Een tweede reden zijn de onbewuste/ niet geplande uitgaven die je op dat moment een goed geven. Dat stemmetje in je hoofd, die zegt dat het wel kan en er geld genoeg is.

Je vergeet hiermee (onbewust) dat dit wel degelijk consequenties heeft voor je spaargeld. Wanneer je geen helder spaardoel voor ogen hebt, dan is dat al helemaal een reden dat je het je zelf permitteert om elke keer weer geld terug te storten. De noodzaak om het geld op je spaarrekening te laten staan is niet groot genoeg.

Zo voorkom je dat je geld terugstort van je spaarrekening.


1. Kijk vooruit! Zorg ervoor dat je alle kosten die je verwacht meeneemt in je budget. Zeker uitgaven die niet elke maand terugkeren, maar juist ook de uitgaven die bijvoorbeeld 1x per kwartaal af worden geschreven, zul je moeten opnemen in je jaaroverzicht. Kijk dus verder dan 1 maand.

2. Zet elke maand een bedrag opzij om te reserveren voor alle “onverwachte uitgaven”. Zodra de rekening betaald moet worden, heb je hier bewust voor gespaard. Dat voelt het net even anders dan wanneer je dit niet hebt gedaan en je het gevoel hebt dat dit van je “vakantiespaargeld ”af gaat.

3. Wanneer je geld uitgeeft aan dingen die je niet gepland had (en misschien achteraf ook niet per se nodig waren), stel jezelf de vraag: Wat als ik dit nu koop, welke andere uitgaven kan ik dan niet doen?

Klinkt eenvoudiger dan het is. Hier gaat het echt om het veranderen van jouw gedrag en gewoontes. Je verleidingen laat je teveel de baas spelen én je hebt onvoldoende overzicht.

4. Maak het moeilijk voor jezelf om aan je spaargeld te komen. Zet je geld bij een andere bank, of een rekening waar je niet zomaar wat van af kunt halen.

Ik kan me zo voorstellen, dat je denkt leuk en aardig. Maar hoe zorg ik voor overzicht voor een heel jaar? Waar moet je beginnen? Of dat je geen idee hebt hoe je zelf wel in staat bent om jouw verleidingen te voorkomen, omdat je er toch elke keer weer intrapt, ook al neem je jezelf voor het deze keer anders te doen.

Laten we dan eens een afspraak plannen, ik help je graag op weg! Stuur me dan gewoon even een mailtje of een belletje.